Најновије

Бранко Ружић поводом Међународног дана људских права 10.децембар: Сваки грађанин да има иста права и једнаке шансе за живот! Вести

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић поручио је да Међународни дан људских права 10. децембар представља прилику да се јасно пошаље порука о значају заједничке борбе против нетолеранције и екстремизма како би сваки грађанин и грађанка имали иста права и једнаке шансе за живот.

„У тренутку када је свет изложен великим миграционим притисцима, терористичким актима и ризицима од даљих ратова, морамо се подсетити на важност међусобне толеранције и разумевања“, рекао је Ружић.

Управо зато, према његовим речима, о унапређењу људских права не смемо говорити само 10. децембра, већ говорити и радити на томе сваки дан у години, саопштено је из Кабинета министра државне управе и локалне самоуправе.

„Влада Србије је протеклих годину дана велики посао урадила на пољу људских и мањинских права“, истакао је Ружић и скренуо пажњу на резултате досадашњег рада и планове који се реализују у процесу остваривања права националних мањина у Републици Србији.

Само ресорно министарство је приступило промени у унутрашњој организацији чиме би се ојачали институционални капацитети за још већи фокус на ову тему – створен је посебан Сектор за људска и мањинска права и слободе, наводи се у саопштењу.

У циљу испуњења активности дефинисаних у оквиру преговарачког Поглавља 23 – Правосуђе и основна права, и посебног Акционог плана за унапређење положаја националних мањина, припремљени су Нацрт закона о изменама и допунама Закона о заштити права и слобода националних мањина и Нацрт закона о изменама и допунама Закона о службеној употреби језика и писама, и у што краћем року Влада ће утврдити предлоге поменутих закона.

Припремљен је преднацрт Закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина и у току је поступак јавних консултација о радном тексту овог закона.

Такође, одржано је до сада пет седница Савета за националне мањине на чијем челу је председница Владе – што јасно потврђује да су питања националних мањина високо на листи приоритета Владе. Чланови Савета су поред ресорних министара задужених за питања од значаја за националне мањине, чланови Савета и председници свих националних савета националних мањина.

Министар државне управе и локалне самоуправе Ружић донео је 30. новембра ове године Одлуку о расподели средстава из Буџетског фонда за националне мањине за финансирање програма и пројеката из области информисања на језицима националних мањина у 2017. години, наводи се у саопштењу.

Тиме је, како се истиче, након 15 година од када је Фонд успостављен активиран Буџетски фонд за националне мањине и у току је реализација уговора за 25 пројеката, на конкурсу одабраних програма и пројеката у износу од 1.800.000 динара. Министар је такође предложио да се Предлогом Закона о буџету за 2018 – предвиди је 12 пута више новца – 21.800.000 динара.

Фото: Танјуг – архива

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.