Најновије

Дејан Раденковић: Политика СПС је државотворна и национална Вести

„Ниво комуникације у Скуштшини Србије срозан је до бесмисла и банализован. Фали још само да се посланици туку међусобно. Сви који су прошле недеље били присутни у скупштинској сали добро су чули како демократа Балша Божовић прети председавајућем Ђорђу Милићевићу да ће га ошамарити. Претња је инцидент и не сме да прерасте у навику“, каже за Данас Дејан Раденковић, посланик Социјалистичке партије Србије, који је Божовића на друштвеним мрежама назвао клошаром и будалом уз опаску да се социјалисти нису плашили ни 2000.године, а камоли сад.

Зашто сте Божовића назвали баш клошаром и будалом?

Разговарао сам рефлексно, изнервиран његовим односом према председавајућем Ђорђу Милићевићу. Реаговао бих на такво понашање и да је било ко председавао парламенту. Такав однос Балше Божовића озбиљно угрожава достојанство парламента. Можда сам погрешио – Балша није клошар. Али, очигледно да само такав однос може да га смири. Да је среће да су га смириле његове страначке колеге.

Тврдите да је Ваш страначки колега Милићевић, потпредседник Скупштине Србије, симбол толеранције и достојанства, али и он једнако као и други председавајући ускраћује право опозицији да говори.

Нисам бранио Милићевића. Бранио сам демократију. Нисам подизао глас, нити икога вређао у парламенту чувајући достојанство тог дома. На Твитеру сам изнео свој став на начин који је разумљив онима који угрожавају рад Скупштине.

Због чега сви председавајући који нису из СНС са страхопоштовањем слушају Александра Мартиновића, шефа Посланичке групе СНС?

Ако то тако видите, онда морате њих да питате. Што се мене тиче, постоји поштовање према једном броју посланика, никако страхопоштовање према било коме.

Коме су потребни ти инциденти у парламенту? Можда су они мотив за расписивање ванредних парламентарних избора.

Никоме не требају инциденти, ни као алиби за евентуално расписивање избора.

Сметају ли Вам, бар понекад, различити аршини председавајућих према власти и опозицији?

Смета ми. Као што ми смета и када посланици опозиције у недостатку аргумената посежу за увредама.

А да ли Вам смета када посланици власти гласају на звонце?

Много је шала у скупштини поводом тог звона. Али, звоно је нужно средство за постизање дисциплине. Достојанство и ред у парламенту ће вратити посланици. До тада, о томе ће бринути звонце.

Као социјалиста осећате ли се прозваним када напредњаци прозивају бивши режим, с обзиројм да сте били коалициони партнери тог „жутог картела“ како га СНС назива?

Спс је партија која реално сагледава своју снагу и одређује ангажман. Наша политика је државотворна и национална. Наши министри и функционери сносе одговорност за оно што су радили. Али, не сносе одговорност за грешке других.

Ви као да немате никакву одговорност, а били сте део свих бивших власти о којима се увелико прича у парламенту.

Већ сам рекао – свако мора да носи своје бреме и свој крст.

Има мишљења да су се социјалисти потпуно  стопили са напредњацима и да су изгубили сопствени идентитет.

То мисле  само они који би желели да СПС нестане.

Да ли најава да ћете самостално изаћи на београдске изборе има за циљ да не нестанете?

То је одлука највишег руководства странке и има за циљ постизање што бољег изборног резултата. Идентитет СПС-а није доведен у питање. Има у нашој партији све више младих …. они су најбољи чувари идентитета.

Најавили сте да ће ваш кандидат за градоначелника бити Александр Антић, а на адресу СПС стижу писма грађана који инсистирају да кандидат буде Милутин Мркоњић. Постоји ли то неки раскол у СПС?

Нема раскола. Антић одлично познаје градске проблеме, млад је, а искусан. Министарство које води има добре резултате. Он је добар избор. Мркоњић је легенда, човек велике ширине и његови савети ће помоћи и Београду и Антићу.

Ако нема раскола, постоје ли те две струје од којих једну предводи Бранко Ружић, другу Ивица Дачић?

Те приче измишљају они који желе да се СПС изгуби у политичком вртлогу. Пошто немају никакав аргумент, онда пуштају машти на вољу.

Чак су и неки чланови СПС негодовали због повратка Шаиновића и Заграђанина.

И то је измишљотина.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.