Branko Ružić: Lokalne samouprave predlažu projekte za bolji život građana Vesti

Za razvojne projekte lokalnih samouprava ove godine, država je planirala 320 miliona dinara – 32 puta više novca nego protekle. Krajem meseca biće raspisan javni poziv lokalnim samoupravama da se prijave i predlože projekte kojima nameravaju da poprave život svojih sugrađana.
Za 320 miliona boriće se oko 170 opština i gradova. Trebalo bi da već rade na projektima. Dok ih ne obelodane, građani, iako ne odlučuju, predlažu izgradnju fabrika, bioskopa, bazena u školama…
Za sve želje novca neće biti ali ga ima više nego prošle godine.
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izdvaja projekte za koje bi novac najpre mogao da se dobije.
„Naravno da ćemo voditi računa o modernizaciji uprave, vodićemo računa o ekonomskom delu, o nekim društvenim procesima, baštini, kulturnim vrednostima i tradiciji, dakle jedan širi opseg kako bismo sagledali šta je u stvari to prioritetno za određene lokalne samouprave bilo da se radi o gradovima ili o nekim malim, siromašnim jedinicama lokalne samouprave i na osnovu jasnih kriterijuma ćemo utvrditi ko će ta sredstva dobiti“, navodi Ružić.
Dobile dotaciju ili ne, opštine će, kako budemo bliže članstvu u Uniji, morati da postanu sve samostalnije, odnosno da preuzmu odgovornost za kvalitet života svojih stanovnika.
Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.