Најновије

Славица Ђукић Дејановић: За подстицај рађања 650 милиона динара Вести

Влада Србије ће за мере популационе политике у овој години издвојити 650 милиона динара, што је пет пута више новца него лани, каже за Информер министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

Према њеним речима, да би се побољшала демографска слика, усвојена је Стратегија за подстицање рађања, али за пораст природног прираштаја потребно је бар 10 година!

– Наши демографски параметри су лоши и 2016. је била најлошија по броју живорођених у последњих сто година! Баш зато је Влада одлучила да уведе низ популационих мера како би се та лоша статистика поправила. Оно што је наш други велики проблем јесте број умрлих – наглашава министарка Ђукић Дејановић.

На питање шта можемо очекивати у Србији за десет година када је популациона политика у питању, она одговара:

– Заиста је тешко предвидети шта ће се десити за десет година. Оно што почињемо сада да радимо, тада ће давати праве ефекте. Наравно, не смемо да заборавимо фактор миграција, масовних незаразних, односно заразних болести, старења…

Оно што ја могу да кажем јесте да је мој и циљ кабинета који водим да за десет година зауставимо негативне демографске трендове и да постигнемо да нам свака наредна генерација буде исте величине као претходна – поручила је министарка.

Циљ стратегије је да држава подстиче рађање кроз образовање о репродуктивном здрављу, подршку породици са децом, преко борбе против неплодности до миграција.

Министарка Славица Ђукић Дејановић истиче да је неопходно да локалне самоуправе препознају специфичне потребе своје средине јер Србију, која није велика, ипак карактеришу велике разлике.

– Зато ћемо наставити са пројектима у локалним срединама. На пример, Сечањ је у оквиру вртића први пут добио простор за јаслени узраст, Прокупље је проширило капацитет вртића за 30 деце, која су већ кренула да га похађају, омогућен је већи број покушаја вештачке оплодње. Младим пољопривредницима је дата шанса да започну или развијају сопствени посао – открива Ђукић Дејановић.

Извор: Информер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.