Slavica Đukić Dejanović: Za podsticaj rađanja 650 miliona dinara Vesti

Vlada Srbije će za mere populacione politike u ovoj godini izdvojiti 650 miliona dinara, što je pet puta više novca nego lani, kaže za Informer ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, da bi se poboljšala demografska slika, usvojena je Strategija za podsticanje rađanja, ali za porast prirodnog priraštaja potrebno je bar 10 godina!

– Naši demografski parametri su loši i 2016. je bila najlošija po broju živorođenih u poslednjih sto godina! Baš zato je Vlada odlučila da uvede niz populacionih mera kako bi se ta loša statistika popravila. Ono što je naš drugi veliki problem jeste broj umrlih – naglašava ministarka Đukić Dejanović.

Na pitanje šta možemo očekivati u Srbiji za deset godina kada je populaciona politika u pitanju, ona odgovara:

– Zaista je teško predvideti šta će se desiti za deset godina. Ono što počinjemo sada da radimo, tada će davati prave efekte. Naravno, ne smemo da zaboravimo faktor migracija, masovnih nezaraznih, odnosno zaraznih bolesti, starenja…

Ono što ja mogu da kažem jeste da je moj i cilj kabineta koji vodim da za deset godina zaustavimo negativne demografske trendove i da postignemo da nam svaka naredna generacija bude iste veličine kao prethodna – poručila je ministarka.

Cilj strategije je da država podstiče rađanje kroz obrazovanje o reproduktivnom zdravlju, podršku porodici sa decom, preko borbe protiv neplodnosti do migracija.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović ističe da je neophodno da lokalne samouprave prepoznaju specifične potrebe svoje sredine jer Srbiju, koja nije velika, ipak karakterišu velike razlike.

– Zato ćemo nastaviti sa projektima u lokalnim sredinama. Na primer, Sečanj je u okviru vrtića prvi put dobio prostor za jasleni uzrast, Prokuplje je proširilo kapacitet vrtića za 30 dece, koja su već krenula da ga pohađaju, omogućen je veći broj pokušaja veštačke oplodnje. Mladim poljoprivrednicima je data šansa da započnu ili razvijaju sopstveni posao – otkriva Đukić Dejanović.

Izvor: Informer

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.