Đukić Dejanović: Tate na porodiljskom Vesti

U Srbiji se godišnje rodi oko 65.000 beba. U prvoj godini života o njima najčešće brinu majke. Samo oko 300 muškaraca godišnje odluči se za odsustvo za negu deteta.

I kada je pre mnogo godina uzeo bolovanje da bi brinuo o tek rođenoj deci, Dragan Mihić bio je jedan od retkih tata koje su se na to odlučile. Statistika se u međuvremenu u Srbiji nije mnogo promenila, jer i dalje, tradicionalno, u prvoj godini života uz decu su majke.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović kaže da su procene da samo 300 tata godišnje koristi porodiljski period, mogućnost odsustva zbog nege detata.

Prema njenim rečima, to su oni očevi čije supruge lepo zarađuju.

Ipak, istraživanje koje je sprovelo Ministarstvo zaduženo za demografsku politiku u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, pokazuje i da u finansijskim institucijama čak 17 odsto očeva koristi pravo na odsustvo zbog nege deteta, što je dobar podatak.

U budućnosti treba jačati i motivisati ulogu oba partnera u odgajanju deteta, jer iskustva nordijskih zemalja pokazuju da su tate posle porodiljskog odsustva produktivnije, a deca i porodica srećniji.

Očevi u Norveškoj imaju 10 nedelja obaveznog plaćenog odsutsva, a u Švedskoj 16 meseci odsustva mogu ravnopravno da podele oba roditelja, odnosno da se smenjuju kako im odgovara.

„Treba motivisati i poslodavca i u državnim i u privatnim institucijama da roditeljstvo bude i obaveza i zadovoljstvo i jednog i drugog roditelja, i oni bi trebalo da zajednički sa nama traže modele kako motivisati tate da bar jedan period budu i uz supruge i uz decu“, kaže Đukić Dejanović.

Evidencija o tome ko i koliko koristi odsustvo zbog nege deteta ubuduće će biti preciznija, jer posle usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodici, nadoknada države više se neće isplaćivati poslodavcima odnosno firmama, već direktno korisnicima.

Izvor: RTS

Foto: Alo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.