Најновије

Бранко Ружић: Интензивирати сарадњу општина из централне Србије и српских општина на КиМ Вести

Министар државне управе и локалне самоправе Бранко Ружић рекао је на Округлом столу градова и општина у оквиру процеса „Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији“ у Нишу да када би за сваку од 10 српских општина у нашој јужној покрајини обезбедили помоћ из 10 општина и градова из централне Србије заједно бисмо заштитили наше сународнике, помогли њихов животни стандард и створили амбијент за 21. век.

Министар Ружић је нагласио да се јачањем сарадње општина ствара осећај сигурности код Срба на Косову и Метохији.

„Србија данас свој утицај на Косову и Метохији реализује и кроз 29 привремених општинских органа чијим очувањем одржавамо уставно-правни поредак Републике Србије“, рекао је Ружић и додао да су привремени органи значајни и за егзистенцију неколико хиљада српских породица у покрајини.

„Важно је напоменути да је МДУЛС припремило Нацрт закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи и Закона о државној управи који ће омогућити да се међуопштинска сарадња успостави у свим пословима које обављају локалне самоуправе, како за изворне, тако и за поверене“, рекао је Ружић.

Он је подсетио да је данас 1760. дан од постизања договора у Бриселу о формирању Заједнице српских општина, односно 1760. дан неиспуњавања обавеза Приштине у вези са питањем на које се односи већи део првог бриселског споразума.

„Подсетићу да је Приштина учинила све да до формирања ЗСО не дође и да непрестано код Албанаца подгрева страх да се ради о покушају стварања нечега што би личило на Републику Српску. То је сасвим неоснован страх јер добробит једне заједнице на КиМ по систему спојених судова значи добробит свих грађана. Наш концепт је да оно што је добро за Србе на КиМ добро је за све, а не оно што је добро за Србе лоше је за Албанце“, рекао је министар инсистирајући да оно што је договорено и као обавеза преузето, буде и спроведено.

Извор и фото: МДУЛС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.