Најновије

Дачић: Србија је једногласном одлуком сталних чланица Франкофоније добила статус придруженог члана Вести

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић боравио је у Јеревану где је учествовао на XVII самиту шефова држава и влада Међународне организације Франкофоније.

Након завршеног првог дана Самита Франкофоније, великог мултилатералног скупа на којем учествује око осамдесет држава у својству сталних чланова, придружених чланова или посматрача, Србија је добила статус придруженог члана.

„Србија је на састанку сталних чланова Франкофоније добила статус придруженог члана. Наш пријем био је једногласни, односно прихваћен од стране свих сталних чланова, којих има више од педесет. То ће свакако значити један корак даље у унапређењу нашег статуса и један корак напред у даљем развоју сарадње у оквиру ове веома значајне мултилатералне организације.

Наравно, искористио сам прилику и за низ билатералних састанака са низом земаља и о темама које су нама најважније, као што је питање Косова.

Иначе, пошто су представници Косова који су овде присутни, и који су пре четири-пет година добили статус посматрача у овој организацији, а сада су добили статус придруженог члана, рекли да је то велика победа дипломатије, морам да кажем да је ово организација која не окупља само државе. Данас је на пример и Луизијана добила одређен статус, из Канаде постоје два-три региона који су такође чланови Франкофоније, Белгије итд. Прво, статус придруженог члана добију оне државе које изразе такву жељу, али и региони. У том смислу, поводом захтева Косова, тринаест земаља сталних чланица поднело је декларацију, односно тзв. интерпретативну изјаву, у којој се каже да то што је Косово добило статус придруженог члана не значи да се оно признаје као држава, и да њихов став о Косову и даље остаје непромењен.

У нашим разговорима с представницима других држава постигли смо веома значајне договоре који се тичу нашег најважнијег питања, а то је питање територијалног интегритета и имамо велико разумевање тих држава за позицију Србије. Наравно, велики број тих држава је у периоду од 10 година признало Косово и ми са њима разговарамо о томе да повуку признање и ти разговори су врло успешни. Али, како бисмо тај посао завршили до краја, ја нећу саопштавати са ким смо све разговарали. Овде је присутан велики број земаља са којима смо разговарали и у Њујорку и ми настављамо с нашим активностима. Као што сам рекао, ми очекујемо да ће до нове године, значи у наредних неколико месеци, број држава које су признале Косово пасти испод сто“, закључио је министар Дачић.

Извор: МСП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.