„У овом тренутку сам сигуран у то да је СПС трећа странка по снази у Србији, а наш је циљ да се профилишемо као јака и модерна странка социјалистичке и социјалдемократске оријентације са чврстим програмским опредељењем за европске интеграције, очување националних интереса Србије и социјалну правду”, изјавио је у интервјуу за „Дневник“ председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић.
Лидер СПС-а је констататовао и да последњи резултати локалних избора најављују дугорочну и стабилну републичку коалицију с демократама.
Очекујете ли да ће се закон о надлежностима Војводине скоро наћи пред Владом Србије? Јесу ли најзад „испеглана“ сва та решења за Покрајину?
– У међупартијском дијалогу о томе још није било речи, с тим да сам ја одавно најавио да уколико тај закон буде у складу с Уставом Србије, гласаћемо за њега. Уколико, па, није, не можемо подржати ништа што иде изван и крши Устав Србије. Али сигуран сам у то да ни ДС нешто тако неће предложити.
Када сте ушли у Владу с ДС-ом, скептици су најављивали тотални пад рејтинга СПС-а и одлив бирачког тела, али локални избори то демантују?
– У потпуности сам задовољан резултатима на локалним изборима, који су показали тренд општег пораста утицаја СПС-а и наше коалиције с ПУПС-ом и ЈС-ом у бирачком телу Србије. То се потврдило од избора на Вождовцу и у Земуну, преко Косјерића, Ковина, Приштине и Пећи, до недавних у Врбасу. Не само да растемо процентуално већ и у апсолутном броју гласова.
То значи да је улазак у Владу с демократама председника Бориса Тадића био пун погодак?
– Да. То је био мој лични предлог члановима политичког руководства СПС-а. Рекао сам да ја предлажем улазак у коалицију с ДС-ом, и сносим личну одговорност. Ова одлука је показала да од тога има интерес и СПС, али и цела Србија.
А ваша сарадња с председником Тадићем?
– Нас двојица имамо веома добру сарадњу код главних стратешких питања. Наравно, на осталим питањима треба да сарађују партијска руководства, нижи државни органи. Мислим да генерално имамо веома добре односе с ДС-ом, а резултати избора у Врбасу показују да би то могла бити дугорочна и стабилна коалиција.
Шта је, по вама, најважнији део управо завршене посете руског председника Дмитрија Медведева Србији?
– Потписани су веома значајни споразуми, али много важније од њих јесте добар дух који је провејавао током ове посете. Знате, када су неки народи, људи или државе пријатељи, обично се то пријатељство подразумева и не улаже се много напора у његово неговање. Заправо се много више напора улаже да се стекну нека нова пријатељства у неким државама или код појединаца који су раније имали супротстављене ставове. Тако да је ово важна посета која ће дати замајац даљем развоју односа Србије и Русије. Када је реч о економскојској сарадњи, ја сам копредседник Међувладиног комитета за економску сарадњу заједно с руским министром за ванредне ситуације Сегејом Шојугом. Трговинска размена је ове године смањена у односу на прошлу због економске кризе, али је наш циљ да ту размену, која је лане била четири милијарде долара, у годинама после завршетка ове кризе бар удвостручимо.
Руски званичници су оценили да је вашим доласком на место копредседника сарадња далеко узнапредовала?
– За годину дана атмосфера је заиста много другачија, јер када сам био у Москви новембра 2008. године, била је прилично хладна, иако смо пријатељи. У том смислу је било веома важно реализовати енергетски споразум, јер га је договорила прошла Влада и испало би, практично, да нова Влада Србије води антируску политику. С друге стране, показало се да то није ни био лош већ, напротив, добар потез, да ће гасовод „Јужни ток“ бити изграђен, да долази до реконструкције складишта гаса „Банатски Двор“, да НИС сада послује с профитом, а у условима кризе и сама цена која је добијена за ту компанију и није тако мала у односу на нека друга предузећа. За ових годину дана укинуте су и визе за наше грађане, а планира се још милијарду долара руског улагања у инвестиционе пројекте. Србија и многе политичке странке код нас морају да схвате политичку реалност, а она је у међународним односима таква да би Србија, без подршке Русије, у овом тренутку имала веома ослабљене позиције када је реч о Косову и Метохији. Не може се прилазити нашим економским пројектима само с аспекта економије већ се мора водити рачуна о томе да се не направе грешке које би могле угрозити политичке односе с Русијом.