Најновије

Дачић: Динкић нас неће срушити Вести

18. фебруарa 2011. године, извор НОВОСТИ

Заменик премијера Ивица Дачић: Избори су бољи од учешћа у бесмислу свакодневних обрачуна. Није тачно да смо тражили адуте за нову скупштинску већину. Разумна одлука Г 17 плус да учествује и даље у раду владе

НЕ страхујем да би Млађан Динкић могао из освете да сруши владу. Надам се да ће Г 17 плус и даље гајити заједничке интересе који су нас окупили. Јер, и избори су бољи од учешћа у нечему што више нема никаквог смисла, због свакодневног обрачуна коалиционих партнера.

Ово је процена заменика премијера и лидера СПС Ивице Дачића, после Динкићеве смене и жестоких обрачуна у Немањиној 11, који су владу у једном тренутку довели на руб провалије.

* Шта вам гарантује да Динкићеви министри неће бити у тихом бојкоту или да неће обарати законе које им не буду по вољи?

– Ко год не жели да буде део парламентарне већине не мора рушење владе да чини тајним или да га изводи изнутра. Довољно је само да се констатује да већина више не постоји. Када је премијер Цветковић предложио смену Динкића, то је значило: прихватање такве одлуке од Г 17 плус, тражење неке друге парламентарне већине или нове изборе. Резултат је била разумна одлука Г 17 плус да учествује и даље у раду владе. У овом тренутку не треба подизати нове тензије.

* Је ли тачно да имате спреман ”план Б” у случају да се Динкић, ипак, повуче из коалиције? Јесте ли тражили резервне играче међу опозицијом?

– Можда би политичка логика и налагала да се тражи нека нова парламентарна већина, али се тим питањем нико није бавио. Као што није био потребан никакав напор да се обезбеди већина за Динкићеву смену, јер су и готово сви из опозиције подржавали тај потез.

* Али, спекулише се да сте ви лично преговарали са радикалима да у парламенту подрже владу?

– Таман посла. Примећујем да се у тренутку краткотрајне неизвесности распламсала машта оних који и од мене самог боље знају где сам и шта ручам.

* Када ће да почну разговори о реконструкцији владе?

– Очекујем разговоре у наредним данима, када се мало смире страсти. Неопходан је договор са највећом странком на који начин да се да нови импулс влади за рад у наредних годину дана. Потребно је да се разграничи хоће ли се ићи на смањење броја министарстава, спајање ресора или персоналне промене. Прве две опције би свакако захтевале промене у законској регулативи и изискивале би време.

* Хоће ли за преговарачким столом бити места за Динкића?

– Залажем се да се у разговоре укључе и лидери оних партија из наше коалиције које немају министре.

* Ко је ближи изласку из владе: Мркоњић или Шкундрић?

– Све што се ових дана у медијима провлачи о нашој партији и о наводно прецртаним министрима није тачно. Новинари су Мркоњића до сада више смењивали него Кастра. Не бежимо од реконструкције, али морамо да видимо који ће концепт да буде прихваћен.

* Чини се да сте ближи да прихватите персоналне промене?

– СПС има мали број министара где није лако вршити персоналне промене. То је заиста отежавајућа околност. Треба имати у виду и да је важећа формула поделе ресора на неки начин била и услов под којим смо подржали ову владу, што је била веома тешка одлука за нас у том тренутку. Али, понављам да смо спремни за договор.

* Могу ли најављене промене у влади, какве год да буду, да поврате поверење грађана или је она већ изгубила дах?

– Политичка криза у Србији не постоји, тако да немам дилему да ћемо наставити са зацртаним задацима. Чак и у условима веће политичке нестабилности постоје правила игре по којима власт функционише. Зато сам сигуран да се и ове пролазне турбуленције неће одразити на даљи рад владе и европски пут. Очекујем да ћемо у овом саставу добити тачан датум почетка преговора о чланству у ЕУ.

* Може ли сукоб са Г 17 плус да буде хендикеп за ДС на следећим изборима, пошто им је Динкић био најјачи коалициони партнер?

– Тешко је то сад процењивати, мада се и једни и други боре за слично бирачко тело. Занимљиво је, рецимо, да је разлика између СПС и ДС много већа него између Г 17 плус и ДС. Али, та различитост никако не значи да треба међусобно да се нападамо и да треба да дође до деструкције.

* Чујемо да СПС увелико ради сондаже бирачког тела. Значи ли то да се већ спремате за изборе?

– Није главно питање избора. Јер, све озбиљне странке припремају се за нове изборе чим се заврше претходни. Рад наших људи и коалиционих партнера најбољи је тренинг за изборе.

* Плашите ли се да ће и СПС због лошег стања у држави и метежа у Влади платити цех?

– Одлични резултати коалиције СПС-ПУПС-ЈС у серији локалних избора потиру тај страх. Није кључно питање да ли се неко плаши избора или не, него да ли постоје државни органи, да ли функционишу, да ли имају ауторитет и да ли могу да доносе одлуке. Јер, у овој години Србију очекују важне одлуке. Почевши од дијалога о Косову и Метохији и кандидатури за чланство у Европску унију.

Категорије: Вести