Најновије

Дачић положио венац на споменик Димитрију Туцовићу Вести

Непромењен положај радника

Радници у Србији треба да имају сва права за која се залажу земље ЕУ за своје држављане, рекао је Ивица Дачић који је положио венац на споменик Димитрију Туцовићу на Славији. Дачић сматра да су и сада актуелни исти проблеми које су постојали и када је 1. мај установљен као празник.

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић је положио венац на споменик Димитрију Туцовићу на Славији, на Међународни празник рада.

После одавања почасти једном од оснивача социјалистичког покрета у Србији са почетка прошлог века, Дачић је истакао да се социјалисти залажу за остваривање свих радничких права кроз институционално деловање и сарадњу са синдикатима.

Дачић је нагласио и да радници у Србији треба да имају сва права за која се залажу земље ЕУ за своје држављане, подсетивши и да је у Упитнику Европске комисије добар део питања био у вези са остваривањем права радника.

Према његовим речима, у Србији има још много тога да се уради да би се побољшао положај радника и обезбедило поштовање корпуса свих радничких права почев од основног на рад, па преко остваривања пензијско-инвалидских надокнада.

Дачић је оценио да су и сада актуелни исти проблеми и теме које су биле актуелне и када је 1. мај установљен као празник, крајем 19. века.”Актуелни су у овом тренутку реинкарнације неолибералног капитализма у којем се све више сужавају права радника”, рекао је Дачић.

Венац на споменик Димитрију Туцовићу, заједно са Дачићем, положио је и председник београдског одбора СПС-а Александар Антић који је истакао да ће СПС увек бити на страни оних који живе од рада.

Антић је истакао да ће социјалисти у будућности бити стратешки партнер радницима и синдикатима, нагласивши да нема социјалне правде “уколико не омогућимо отварање нових радних места”.

У Београду, према речима Антића, има око 100.000 незапослених. Антић истиче да за СПС нема мира док се и њима не омогући да дођу до посла. Антић и Дачић честитали су 1. мај свима у Србији који живе од свога рада, а председник СПС-а је подсетио да су основни раднички захтеви из периода установљења првомајског празника слични данашњим захтевима радника.

Извор РТС

 

Категорије: Вести