Најновије

Нисмо у свађи са ДС-ом Вести

Истомишљеници – ДС је најближи социјалистима и мени је жао што нисмо раније успоставили сарадњу.

Социјалисти ће прихватити сваки термин за парламентарне изборе за који се одлучи председник Србије Борис Тадић јер он расписује изборе, поручила је у интервјуу за Пресс председница Скупштине Србије и потпредседница СПС-а Славица Ђукић-Дејановић, и додала да је СПС спреман за изборе у сваком тренутку.– СПС-у није битно да ли ће избори бити у децембру, јануару или на пролеће 2012, а постоје само две могућности да буду пре истека мандата: да Влада изгуби парламентарну већину и да се о томе договоре две највеће странке – ДС и СНС. Не видим преки разлог да Влада остане без подршке у Скупштини, а сумњам да ће се демократе и напредњаци договорити. Дакле, најбоље би било да избори буду у редовном термину.

Колико је Влада стабилна, с обзиром на то да је ваш лидер Ивица Дачић оценио да су се након реконструкције променили односи у коалицији?

– Верујем да је ефикаснија након реконструкције, а ускоро очекујем да се о раду и о односима у Влади говори и у парламенту. Без обзира на спорадичне несугласице, све странке у коалицији тежиће да Влада испуни цео мандат. Промењени односи у Влади се најмање односе на СПС. Ми нисмо, бар не битније, променили односе са ДС и Г17 Плус.

Јесу ли тачне спекулације да би локални и парламентарни избори могли да се одрже одвојено?

– О расписивању локалних и парламентарних избора политичари треба да воде рачуна на начин да се обезбеди бирачима изражавање суштинске воље и код једних и код других. О редоследу ће одлучивати актери политичког живота.У току маја најавили сте скуп коалиције СПС-ПУПС-ЈС у „Београдској арени“. Да ли ће то бити званичан почетак ваше предизборне кампање?- Можете то да назовете и предизборним захуктавањем и почетком кампање. Али, то ће пре свега бити смотра резултата које су остварили наши кадрови на државним и другим јавним функцијама. Биће ту и критичких тонова, а жеља нам је да реално сагледамо где смо успешни, а где смо грешили.

Какав изборни резултат очекујете у СПС-у?

– Бићемо сигурно трећа снага са нашим коалиционим партнерима ПУПС-ом и ЈС-ом.

Надате ли се да ћете поново бити у Влади?

– То зависи од тога да ли ће се ДС и СНС договорити о формирању Владе. Све говори да се те две странке разилазе, али уколико они направе Владу, наша коалиција СПС-ПУПС-ЈС ће бити најјача опозиција.

Какав бисте епилог ви волели?

– СПС ће у сваком случају бити пожељан партнер, а ја бих волела да наставимо сарадњу са ДС-ом и да поново заједно формирамо владу. ДС нам је најближи и мени је жао што раније нисмо успоставили ту сарадњу. Један мандат је мало да остваримо све своје циљеве.

Хоћете ли потписати Динкићеву петицију за децентрализацију Србије?

– Нећу. Залажем се за јаку Србију, а морала бих да чујем јаке финансијске аргументе који би ме убедили да потпишем ту петицију.

 

Извор Пресс

Категорије: Вести