Најновије

Обрадовић: Планирамо изборе у марту Вести

Министар за просвету и науку о притисцима опозиције, односима са дс и коалиционим комбинацијама: Нема сукоба са демократама. Могућа влада ДС и СНС, али у том случају идемо у опозицију.

ПЛАН владајуће коалиције је да парламентарни избори буду одржани у марту следеће године. То је био начелни договор свих партнера, али СПС је спреман да прихвати да се на биралишта иде и раније.

Овај изборни календар ”Новостима” представља Жарко Обрадовић, министар за просвету и науку и заменик председника социјалиста. Он се не боји нових протеста СНС, али ни ванредног одмеравања снага на изборима.

Власт је напредњацима нудила 15. јануар као датум за изборе. Јесте ли, у међувремену, одустали од тог термина?

– Немам сазнања да је тај датум био у оптицају. Можда се та варијанта помињала у неким неформалним контактима, у којима нисам учествовао. Потпуно је небитно да ли ће избори бити месец дана раније или касније. Та битка око датума обично је инаћење СНС са владајућом коалицијом.

Напредњаци најављују да ће појачати притисак на власт. Могу ли митинзима и блокадама да се изборе за превремене изборе?

– Објективно, ми смо већ закорачили у изборну годину. За државу би било најбоље када би се и влада и опозиција фокусирале на добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ. Хајде прво да остваримо тај кључни државни циљ и да почнемо преговоре са Унијом, па ћемо после лакше да се договарамо о изборима. У супротном, забијање клипова у точкове влади у овом тренутку не доноси ништа добро ни држави ни опозицији.

Кад датум није толико битан, зашто је Дачић поручивао Тадићу да одмах распише изборе?

– То је само одсечени део Дачићеве поруке за коју су се медији залепили, иако је он у истој реченици додао и оно ”али”, које говори да су европски циљеви пречи од ванредних избора.

Али, зар то није била на неки начин и критика Тадића? Дачић га је упоредио са Милошевићем…

– Није. Зашто би јавни став лидера наше партије био опонирање било коме? Он има право да изнесе своје аутономно мишљење.

Чини ли вам се да су управо од те серије изјава у зениту Николићевог штрајка захладнели односи између СПС и ДС?

– Немам такав утисак. Нема ни говора да су наши односи са ДС на низбрдици. Не видим ниједан ваљани разлог за то.

Откуда, онда, Ђиласови напади на Мркоњића?

– Увек сам био присталица идеје да се сви спорови међу партнерима разрешавају унутар коалиције. Ако се то најпре изнесе у јавност, онда сви тумаче на свој начин и добија се потпуно другачије значење. Без обизра на тај почетни утисак, мислим да ту нема никаквих већих шумова и да све треба посматрати као изоловани случај.

Ради ли Мркоњић лоше?

– Не. Треба њега питати шта је и колико урадио. Мој став је да ради квалитетно и приметна је огромна жеља да заврши започете капиталне пројекте. Посао који он обавља веома је комплексан. Од припреме терена до правних заврзлама. Мркоњић добро зна шта је затекао када је преузео ресор и колико је нерава требало да радови уопште почну. Имамо, нажалост, тај манир да увек туђи посао гледамо другим очима.

Остајете ли и даље при ставу да нећете улазити у предизборни блок са ДС?

– Да. Договор је да на изборе изађемо са ПУПС и ЈС. То је наша добитна комбинација, која се показала одлично и на локалу и на републичком нивоу. Према свим релевантним анкетама наш блок је трећа снага у држави. Можемо сигурно да рачунамо на више од десет одсто подршке. Кад све ово имамо у виду, можемо да идемо на изборе већ сутра.

Има ли шансе да СПС буде у влади коју би водио СНС?

– Демократе су наш дугорочни партнер и надам се да ћемо са њима да направимо и будућу владу. О свим другим варијантама последњу реч дао би наш Главни одбор. Мени само није јасно зашто сви искључују варијанту да ДС и СНС уђу у коалицију!

Знате ли за тајне преговоре ДС и СНС или намерно гурате ту причу из страха да бисте њиховим договором испали из игре?

– Немам никакве информације, али само указујем на једну врло могућу комбинацију. У политици је примаран интерес, а постоји и она народна ”Никад не реци никад”. Знам сигурно да нас није страх ни ако останемо изван владе. Понављам да је ДС наш стратешки партнер, али ако направе договор са СНС, ми ћемо им бити јака опозиција. Као озбиљна партија спремни смо и за тај сценарио.

Има ли места за Динкића у вашој коалицији са ДС? Је ли он својом буком пре реконструкције Владе искључио Г 17 плус из те комбинације?

– Има. Његово понашање је плод жеље да идеолошки уобличи свој блок и да се позиционира на политичкој сцени Србије и прошири своје бирачко тело. Без обзира на несугласице пре реконструкције министарског тима, сигуран сам да Динкић и даље жели да буде у табору са нама и демократама.

Зовете га у савез, а он вам ”краде” Палму. Је ли Марковићев потпис Динкићеве петиције увод у њихову ближу сарадњу?

– Нема говора да ће тај потез да уздрма нашу коалицију са ЈС. Марковић је човек са великим политичким искуством и зна да вуче добре потезе. Не верујем да ће напуштати тим који добија. Његов потпис на петицију УРС видим као његово залагање да локалне самоуправе добију значајнију улогу и никако том чину не бих давао неки други преџнак.

 

извор Новости

Категорије: Вести