Најновије

Предлог закона о заштити корисника финансијских услуга Посланичка група

МИЛИЋЕВИЋ ЂОРЂЕ
МИЛИЋЕВИЋ ЂОРЂЕ

Госпођо Чомић, поштовани господине Шошкићу, даме и господо народни посланици, обзиром да се расправа у начелу око изузетно важног законског предлога ближи крају, оно што најпре желим да кажем јесте да смо имали једну заиста квалитетну расправу у начелу и да се много тога чуло током овог дана.

Покушаћу још једном, релативно кратко, колико је то могуће, да изнесем ставове посланичког клуба СПС-ЈС поводом овог законског предлога. Дакле, посланички клуб СПС-ЈС подржаће Предлог закона о заштити корисника финансијских услуга јер верујемо да ће усвајањем овог законског предлога бити заокружен систем заштите потрошача, наравно, заједно са општим законом о заштити потрошача и да ће бити повећан један степен заштите клијената, пре свега корисника финансијских услуга.

Сматрамо да је изузетно важно увести прецизно дефинисана и јасна правила, када је реч о нашем банкарском систему. Такође верујемо да ће овај закон обезбедити коректан и фер однос између клијената и банака. Просто, није реч само о заштити клијената од банака, него и о заштити банака од клијената. Дакле, овај закон треба да на један, како је то између осталог речено, праведан начин дефинише врло прецизно одговорности.

Тачно је да не постоји клијент банке који није изненађен неочекиваном наплатом некакве услуге, односно скривеним трошковима, а са друге стране, наравно да се и банке сусрећу са великим бројем клијената који не желе да врате новац који су узели ни под којим условима. Дакле, и банкама је у интересу да унапреде праксу применом једног оваквог закона.

Дакле, закон треба да обезбеди заштиту корисника финансијских услуга, унапреди пословну праксу и фер однос према корисницима, али и да допринесе њиховом квалитетнијем информисању. Овај закон ће бити, рекао бих, једна добра основа за регулисање тржишта и добро је да ћемо имати један посебан закон који ће регулисати ову специфичну област, која свакако не би могла бити регулисана општим законом о заштити потрошача.

Као што је између осталог речено, у закону је готово у целости пренета директива ЕУ, преузимајући институције које не постоје у Србији, али ће се закон односити и на стамбене кредите, сефове, рачуне, депозите, кредитне картице и друге услуге.

Суштински, најбитнији сегменти овог предлога, у кратким цртама, били би: да клијент унапред зна све услове под којима се задужује и у ком временском периоду се мењају каматне стопе; каматна стопа мора бити исказана са свим трошковима који прате отплату кредита; маржа не може да се мења у току отплате; банка не може једнострано да мења битне елементе уговора и да га једнострано раскине; клијент може да одустане од кредита и да га превремено отплати са провизијом не већом од 1%.

Када је реч о конкретној примедби која се чула у јавности, а упућена је од стране банке, односно упућена је од стране удружења банака Србије, ретроактивност важења закона, важно је рећи да се овде не ради о класичним ретроктивним одредбама, оне се односе на обавезе које доспевају након ступања на снагу овог закона и то у делу који се односи на промену и позивање на посебну пословну политку банака.

Али да не бих говорио о свим примедбама које су се могле чути у јавности, поставићу једно једноставно питање и са тим желим да завршим дискусију. Дакле, колико је утемељена, рекао бих некава појава поскупљења појединих финансијских услуга, односно да ли постоји за такву најаву оправдан основ у било којој одредби законског предлога о којем данас говоримо. Дакле, уз ово питање још једном желим да потпуно јасно и потпуно прецизно кажем да ће посланички клуб Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије у дану за гласање подржати овај законски предлог. Захваљујем.

 

Категорије: Посланичка група