Најновије

Ђукић Дејановић пружила подршку РЕКОМ-у Вести

12. мај 2011.

БЕОГРАД – Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић подржала је данас Иницијативу за оснивање Коалиције за РЕКОМ, којом се тражи да се сачини потпуни регистар свих убијених и несталих лица са територије бивше СФРЈ, од 1991. до 2001. године, саопштено је из парламента.„Институције система свих држава у региону и у Србији треба да наставе да раде свој посао, а свака помоћ РЕКОМ, која својим сазнањима може значајно да допринесе истини о свим жртвама, може да буде од користи“, истакла је Дејановић.

Председница Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић истакла је да је циљ те иницијативе утврђивање јединственог регистра свих убијених и несталих, што ће, сматра, бити „израз помоћи државним органима свих земаља који се већ баве том проблематиком“.

Према њеним речима, потребно је да све политичке партије и институције у Србији, као и у осталим земљама бивше Југославије, разумеју да је оснивање овакве Регионалне комисије у интересу свих и да ће пуна истина водити коначном помирењу.

РЕКОМ су у Скупштини Србије представљали и представници Удружења породица убијених и несталих Срба „Суза“ из Хрватске Драган Пјевач и директорка Иницијативе младих за људска права Србије Маја Мићић. Акцијом у 30 градова Србије 26. априла почело је прикупљање милион потписа подршке за оснивње РЕКОМ-а.

Извор Блиц

Категорије: Вести