Најновије

Ивица Дачић: коалиција СПС-ПУПС-ЈС наставља заједно Вести

15. мај 2011.

Министар полиције и председник социјалиста Ивица Дачић очекује да коалиција СПС-ПУПС-ЈС и после избора формира власт са странкама око ДС-а. У интервјуу за „Ало!“, он истиче да је од кад је министар ухапшено више од 10.000 људи и заплењено око пет тона дроге у земљи и иностранству. Дачић тврди да је Светлана Ражнатовић и даље његова пријатељица, али да је боље за обоје да се више не виђају.

– Ситуација у коалицији са ЈС-ом и ПУПС-ом је нормална. Свако је различит, али се трудимо да имамо заједничку глобалну политику. Између нас нема крупних идеолошких разлика. Тако да понекад, када се јаве различита мишљења о неким питањима, то не треба схватати као растурање коалиције. Генерално, наше опредељење је да наставимо и даље заједно.

Кажете да толеришете различитост. Али, зар вам не сметају изјаве Кркобабића да су они незадовољни статусом у коалицији и да ће ићи тамо где им понуде боље?

– Мислим да је та порука најпре упућена крупнијем коалиционом партнеру, а не нама, зато што постоје неке ствари које мора да реши ДС. Те изјаве само говоре о неким релацијама ПУПС-а у оквиру владајуће коалиције, као на пример о њиховој заступљености у неким важним разговорима.

Поједине странке су већ кренуле у кампању, јесте ли и ви у кампањи?

– У кампању нисмо кренули, чекајте да се распишу избори. Ја само радим свој посао. Ако неко то схвата као кампању, онда сам ја у њој од првог дана откад сам постао министар полиције.

У једном тренутку кажете да нисте партија за поткусуривање, а онда да себе видите и после избора с Тадићем. Шта заправо хоћете да кажете?

– Ни Тадић ни Николић немају довољно гласова да сами формирају власт. И свакоме од њих је зато битно како ћемо се ми определити. Не би им одговарало да имамо много гласова. С друге стране, ми не можемо да почнемо трку с намером да се боримо за треће место. Идемо да победимо и једне и друге. Сигурно да имамо боље контакте са ДС-ом. И ако бих бирао између Томе и Бориса, изабрао бих Бориса, али то не значи да ми никада не бисмо ишли са Николићем. Ми смо и раније били у коалицији. Све зависи од изборног резултата.

Када ће се одржати избори?

– Не знам, нас нико није питао да ли смо за ванредне изборе, тако да никаквог договора још нема. То су Тадић и Николић помињали, лицитирајући јануар и децембар. Ми смо прихватили да их треба расписати после добијања статуса кандидата, али имајући у виду све што се десило с Николићем и њиховим односом после тога, не знам како ће тећи даљи договори између њих двојице. Ми смо спремни да идемо одмах на изборе.

Вероватно да у кампањи рачунате и на Милутина Мркоњића, иако је Тадић изјавио да је превише био наиван јер је веровао некима из власти и њиховим лажним обећањима када су у питању рокови…

– То је његово мишљење. Ми не критикујемо њихове министре, па ни они не би требало наше. Сигурно да има много тога због чега сам веровао њиховим министрима, па су ме изневерили…

Коме, на пример?

– То није ствар за јавност. Сигурно нећу да се жалим вама. И Драган Ђилас је говорио на тај начин, и то није политички најкоректније, јер ми желимо да будемо конструктиван фактор. У супротном, то само може да изазове проблеме у владајућој коалицији. Уосталом, њих двојица су се више сликали са Мркоњићем него ја. И Мркоњића не треба потцењивати. Многи су говорили да је правио мостове од стиропора, а 10 година од тада ниједан мост није изграђен. Какав год да је Мркоњић, много је популарнији од 90 одсто њихових министара.

 

Извор из интервјуа листу Ало

Категорије: Вести