Најновије

Изјава председнице НСРС Вести

Поводом усвојеног Закона о изменама и допунама Закона о избору народних посланика, председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић изјавила је следеће:

Данас је, усвајањем Закона о изменама и допунама Закона о избору народних посланика, којима се укидају тзв. бланко оставке, тј. онемогућава да политичка странка манипулише посланичким статусом народног посланика чији је мандат верификован и који је изабрани представник грађана – окончана једна велика битка за демократизацију друштва и политичког живота у Србији. Посланици Народне скупштине су, након интерних консултација, одржаног јавног слушања, бројних уважених сугестија правних стручњака, на сопствену иницијативу и сопственим напорима успели да разреше ово значајно колико правно, толико и политичко питање, које је такође представљало и једну од значајних сметњи у процесу добијања статуса кандидата за чланство у ЕУ.

Шта ово што сто смо данас урадили значи за наше грађане? Грађани Србије ће од следећих избора, већ приликом гласања, увидом у изборну листу са сигурношћу знати којим редоследом кандидати постају посланици. Другим речима, грађанин је тај који ће својим гласом, укупним поверењем датим једној политичкој опцији, одредити не само колико, него и који представници те политичке опције ће га представљати. Посланици ће на овај начин имати већу одговорност, али ће имати и слободу да се воде искључиво интересима оних које заступају. Од следећих избора Народна скупштина Републике Србије имаће најмање 30% жена посланика што је велики корак у охрабривању да се својом креативношћу и снагом коју само жене имају и која је овој земљи потребна укључе у много већем броју у политички живот.

Посланик ће оставку моћи да поднесе само лично и на тачно одређени начин, а сваки механизам да се на посланика изврши притисак да поднесе оставку елиминисан је, док ће коалиционе листе, у складу са начином на који су формиране, бити представљене и у НС.

У име садашњих и будућих народних посланика позивам наше грађане да ове измене које смо учинили разумеју као позив да се у много већем броју одазову на следећим изборима и да искористе своје право и могућност да заиста утичу на састав Народне скупштине, а тиме и на живот који креирамо за све нас. Захваљујем свима који су нам у овом процесу помогли.

 

Категорије: Вести