Најновије

Укидање оставки покреће корупцију Вести

29. мај 2011.

Заменик премијера о примени европских стандарда – На прсте се могу избројати они који из уверења мењају странку.

ЕВРОПСКИ стандарди јесу добри и треба их примењивати, али исто тако морамо имати на уму ситуацију у земљи и водити рачуна да се примена неких стандарда не извргне у своју супротност, рекао је министар полиције Ивица Дачић.

Он је изразио бојазан да се укидање бланко оставки „не претвори у један од главних покретача корупције“:

– На прсте се могу избројати они који су из свог уверења, а не из интереса, променили странку. Ја такве скоро да не знам. Осим тога, неки прописи на које се позивамо као на европске не примењују се у свим земљама ЕУ. Рецимо, начин расподеле мандата по редоследу са изборне листе. У појединим земљама министри су и посланици, а Ален Жипе, шеф француске дипломатије, уједно је и градоначелник. Код нас је ово забрањено.

Дачић се осврнуо и на политичке странке у Србији.

– Оне се све више претварају у пи-ар кампање, свако брине шта ће му донети или одузети овај или онај потез на политичкој сцени, а не о суштини свог програма. Дошли смо до тога да је тешко направити поделу на левицу и десницу, па се на истим странама неретко нађу супротстављене партије.

У Србији се често поставља и питање колики треба да буде парламент, а партије и аналитичари, по министру, стално излазе са различитим паушалним проценама.

– На крају ћемо доћи до апсурда да имамо само 10 посланика, па ћемо се хвалити како смо направили огромне уштеде! Сведоци смо кризе институција система, која полако води ка скраћивању демократских права. Ако се стално говори да су странке креатори свега лошег, ја само могу да закључим да нам нису потребне. Можда нам је потребна само једна странка, а остале хајде да укинемо! Али, једнопартијски систем смо већ испробали, и није се показао као добар.

Због свега овога, по Дачићу, управо сада је време да дефинишемо основне вредности које ће бити константа у политичким односима.

НЕОСТВАРИВА ЖЕЉА

ДАЧИЋ је изјавио у Новом Саду да је апсолутно неостварива жеља неких на домаћој политичкој сцени да у Србији постоје само две странке, док би остали били „њихови сателити“.

Не постоји СПС само зато да би у једној влади био подршка странци Војислава Коштунице, у другој демократама Бориса Тадића или било којој другој партији, него се „боримо да победимо све оне који су на политичкој сцени Србије“, рекао је Дачић на изборној конференцији Градске организације СПС-а у Новом Саду.

Нагласивши да је циљ СПС-а да на следећим парламентарним изборима добије више од десет одсто гласова бирача и тако буде јачи политички фактор у Србији, Дачић је истакао да ће само бољим изборним резултатом и јачим утицајем та странка моћи да доноси најважније одлуке и решава проблеме у друштву.

Делегатима и гостима изборне конференције обратили су се и председник Покрајинског одбора СПС у Војводини Душан Бајатовић и председник Градског одбора СПС Синиша Севић.

Извор Новости

Категорије: Вести