Најновије

Предлог закона Посланичка група

У начелној распарави о ПРЕДЛОГУ ЗАКОНА О ФИНАНСИРАЊУ ПОЛИТИЧКИХ АКТИВНОСТИ, учествовао је и народни посланик ЂОРЂЕ МИЛИЋЕВИЋ, портпарол странке.

МИЛИЋЕВИЋ ЂОРЂЕ
МИЛИЋЕВИЋ ЂОРЂЕ

ЂОРЂЕ МИЛИЋЕВИЋ: Поштовани господине министре Марковићу, даме и господо народни посланици, пред нама је Предлог закона о финансирању политичких активности, један важан законски предлог и ја на самом почетку желим да кажем да је Влада Републике Србије и парламентарна већина у Србији, конституисана  и формирана на бази пет кључних принципа и начела. Једно од пет прокламованих циљева владајуће коалиције у Србији јесте борба против корупције и криминала. Желим да кажем да је Србија у протеклом временском периоду остварила изузетне резултате и велики успех, напредак у борби против организованог криминала. Законски предлог о којем данас говоримо, убеђени смо, створиће још један реалан основ, за још један огроман корак напред, за корак даље у борби против корупције.

Желимо да верујемо да ће овај законски предлог бити важан аргумент, важан сегмент приликом одговора на питање:  има ли корупције у држави међу државним функционерима и политичким странкама?

Посланички клуб СПС, данас током расправе у начелу, жели, пре свега да подржи суштину овог законског предлога, а то су транспарентност, контрола, увођење реда када је реч о финансирању политичких странака и финансирању политичких активности.

Добро је да о овом законском предлогу расправљамо и да овај законски предлог усвајамо непосредно пре било којих избора и парламентарних и локалних. Тачно је да ова област у Србији дуго није била регулисана на адекватан начин, односно да важећи закон. Како је речено у уводном излагању  закон из 2003. године има одређене нормативне недостатке и када је реч о контроли финансирања политичких субјеката, и када је у питању трошење средстава из различитих извора и приватних и јавних.

Важно је да је овај законски предлог усаглашен са стандардима ЕУ, односно да су у овај законски предлог уграђене препоруке Европске и Венецијанске комисије.

Такође је важно да је одржано више квалитетних јавних расправа, дакле, поред прибављеног мишљења Венецијанске и Европске комисије кроз јавну расправу, на јавном слушању, могло се чути мишљење бројних међународних организација, невладиних организација и еминентних појединаца и стручњака и све то, наравно, треба да допринесе квалитетној скупштинској расправи, а у циљу изгласавања што бољег и квалитетнијег закона о финансирању политичких активности.

Дакле, овај законски предлог треба да омогући и обезбеди контролу и јавност у финансирању политичких странака, да прецизира извор и начин финансирања. Уведен је нови термин политички субјект, он подразумева и групе грађана и политичке странке и о томе је било речи. Нема више анонимних донација, што сматрамо да је јако добро јер се спречавају бројне злоупотребе.

Дакле, свако ко жели да финансира политичку странку то може учинити са свог рачуна отвореног у банци, а сваки прилог ће бити објављен на веб сајту политичке странке или Агенције за борбу против корупције, која ће вршити контролу примене овог закона.

Дакле, оно што је изузетно важно, грађани Србије ће знати како и на који начин да се странке финансирају и како и на који начин странке троше новац који добијају из републичког буџета.

Верујемо да ће овај законски предлог допринети увођењу, рекао бих, реда на политичкој сцени Србије, да ће спречити да одређени неформални центри моћи на одређени начин утичу на доношење важних одлука, али са друге стране очекујемо да ће овај законски предлог омогућити да сви политички субјекти по потпуно једнаким и унапред дефинисаним условима стичу потребна средства за свој рад.

Суштина је легално, сходно закону, обезбедити средства за несметани рад политичких субјеката, за политичку кампању,али  и успоставити контролу трошења. Немамо ништа против, али опште је познато и о томе је данас било речи да се током кампање највише средстава троши на оглашавање у електронским медијима и поставља се питање како у том контексту обезбедити да сви политички субјекти имају равноправан третман.

Када је реч о изборном јемству, треба трагати за најбољом формулацијом која ће омогућити реализацију циља који се жели постићи усвајањем овог законског предлога, а који са друге стране неће бити сметња у несметаном раду политичких субјеката.

Тачно је да је усвајање овог законског предлога један од услова за чланство Србије у ЕУ, али неко је већ рекао и желим још једном то да поновим- потребан нам је квалитетан закон о финансирању политичких активности, пре свега због нас, пре свега због Србије, а не због ЕУ, пре свега због циљева који се желе постићи усвајањем овог законског предлога.

На самом крају, желим још једном да поновим оно што је представник посланичког клуба СПС-ЈС рекао – посланички клуб СПС-ЈС поднео је одређени број амандмана, и о томе ћемо говорити током расправе о појединостима. Захваљујем.

 

 

 

Категорије: Посланичка група