Краљевачке школе биће спремне за ђаке Вести

11. јун 2011.

Средства за санацију 13 краљевачких школа оштећених у земљотресу су обезбеђена и до 1. септембра ће сви објекти бити сеизмички безбедни и спремни да приме ученике, каже министар просвете и науке Жарко Обрадовић.

Обрадовић је са министром за људска и мањинска права и државну управу и локалну самоуправу Миланом Марковићем обишао зграду у којој су Гимназија и Економска школа, које ће бити саниране донаторским средствима ”Поштанске штедионице” у износу од 30 милиона динара.

Највећу донацију за санацију школа у износу од 50 милиона динара даће ”Пошта Србије”, а Министарство просвете обезбедило је још 24 милиона динара, казао је Обрадовић.

”Са ова 104 милиона динара могућа је статичка санација свих школских објеката. Ми не можемо довести школе у стање какво би смо желели, али ће све сеизмички бити безбедне за децу”, рекао је Обрадовић.

Он је најавио да ће Министарство покушати да обезбеди и додатна средсва за поправку краљевачких школа.

Према речима помоћника министра Зорана Трнинића, процењује се да је земљотрес на краљевачким школама причинио штету од 200 милиона динара.

Он је рекао и да се очекују и кредитна средства Европске инвестиционе банке, тако да би до краја године све школе требале да буду потпуно сређене.

Од земљотреса, који је 3. новембра прошле године погодио Краљево, од 16.500 ученика, две трећине има часове скраћене на 30 минута и наставу похађа у четири смене.

(Тањуг)

Категорије: Вести