Ивица Дачић: Притисци због ставова Вести

16. јун 2011.

Београд – Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да је трпео притиске са више страна због свог става о разграничењу Косова.

Он је додао да Србија “неће моћи да напредује стално гледајући иза себе”.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да је трпео притиске са више страна због свог става о разграничењу Косова.

Он је, након отварања округлог стола о развоју капацитета за стратешко управљање у Министарству унутрашњих послова, навео да би Србија морала да прагматично приступи решењу проблема Косова.

“Последњих недеља био сам изложен критикама политичара, ‘националних лидера’ и лидера странака због тога што сам поменуо разграничење. Истовремено, трпео сам притисак и од представника међународне заједнице који су оценили да тим ставом хоћу да угрозим територијални интегритет Косова”, рекао је Дачић у Скупштини Србије.

Он је додао да сматра да је Косово у саставу Србије, али да “имамо ситуацију да је с једне стране домаћи правни систем а да су са другенајјаче силе света”.

“Не верујем да ће међународне прилике у наредних неколико деценија бити другачије и да ће наша позиција бити боља”, казао је Дачић.

Дачић је казао да је увек инсистирао да се питање имовине породице Милошевић “што пре реши” и одбацио тезу да је могао да штити породицу бившеглидера СПС.

“Постао сам министар 2008. године, а Милошевић није на власти од 2000. године. Нисам имао прилике да их штитим и увек сам инсистирао на томе да се то питање што пре отвори”, рекао је Дачић.

Он је навео да се питање одузимања имовине породице Милошевић спорадично истиче у први план у медијима на исти начин као и потрага за гробом Драже Михаиловића.

“Докле ће Милошевић бити алиби за све неуспехе оних који су дошли после њега? Тако бих ја могао да кажем да је за све крив Тито, они краљеви који су владали пре њега… Не можемо напред стално гледајући уназад”, додао је Дачић.

Извор Б92

Видео можете погледати овде

Категорије: Вести