Председници НСРС уручена реплика Сретењског устава Вести

16. јун 2011.

„Aрхив Србије представља ризницу наше историје из које треба да учиомо о нашој садашњости и будућности“, рекла је председница НСРС проф. др Славица Ђукић Дејановић приликом данашње посете Архиву. У част председнице НСРС у Архиву Србије данас је био  изложен оригинал Сретењског устава. Дирекор Архива Мирослав Перишић свечано је уручио реплику Сретењског устава председници НСРС Славици Ђукић Дејановић. Оваква реплика уручена је претходно још само председнику Републике Србије Борису Тадићу.

„Један од бисера Архива јесте и оригинал Сретењског устава из 1835. године. Изузетна ми је част што ћу доживети привилегију да се данас, у Дом Народне скупштине, вратим носећи поклон који сте нам даривали – реплику овог драгоценог документа“, рекла је Ђукић Дејановић.

„У свом дому, Дому Народне скупштине, највишем уставотворном и законодавном телу, реплика Сретењског устава – који је у време када је донет важио за изразито напредан – биће стално подсећање за посланике и за све наше госте да је у самом темељу наше државе све оно што је у новије време дато синтагмом европске вредности; али и још нешто више од тога, да је у темељ наше државе и у дух овог народа уткана специфична духовност која нас верно каракретише кроз све наше трајање“, истакла је председница НСРС.

Реплика Сретењског устава од данас је изложена у Дому Народне скупштине. На место на ком ће се чувати положили су је председница НСРС Славица Ђукић Дејановић и генереални секретар скупштине Вељко Одаловић.

 

Категорије: Вести