Најновије

Потписан колективни уговор са просветарима Вести

петак 26. август 2011.

Министар просвете Србије Жарко Обрадовић изјавио је данас, потписујући са предсавницима четири синдиката посебан колективни уговор за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика, да су на овај начин решена многa питања око којих је до сада било проблема.

“Договор о овом документу постигнут је половином јула. Влада Србије, Министарство просвете и синдикати наставиће социјални дијалог о стању у образовању, као и о томе да се унапреди положај запослених”, објаснио је Обрадовић.

Према његовим речима, овим колективним уговором биће решено неколико проблема, међу којима технолошки вишкови, исплате отпремнина и прековременог рада.

Обрадовић је рекао да ће до почетка септембра бити познат број радника у просвети који су технолошки вишак.

Председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић изјавио је да су синдикати задовољни постигнутим договором и да је добро што су се сви синдикати сложили око текста, подсетивши да су преговори трајали два месеца.

Он је рекао да постоје још нека нерешена питања, додајући да очекује да се о њима разговара већ од септембра, јер колективни уговор истиче у јануару.

“Ако радите са људима којима је стало до српског образовања и ако радите са људима који се разумеју у просвету, онда се сви проблеми могу лако решити”, поручио је председник Уније синдиката просветних радника Србије Драган Матијевић Обрадовићу.

Матијевић је истакао да је највећи друштвени проблем образовања што у систему има све мање и мање ученика, наводећи пример да је за последњих 12 година у Србији смањен број ученика у школи за око 180.000.

“У Чачку ће ове године у први разред бити уписано 230 ђака мање, што је осам учитељица мање”, прецизирао је Матијевић.

Председник гранског синдиката просветних радника “Независност” Томислав Живановић рекао је да се мора радити у корист образовања, изразивши наду да влада и министарство неће каснити по питању претходних договора, јер је требало ове измене уговора да буду урађене много раније.

Председник Синдиката радника у просвети Слободан Брајковић изјавио је да је овим уговором постављен неки помак, али да он и даље није идеалан.

“Урадили смо неке ствари колико за сада дозвољава буџет Србије. Имали смо још неке предлоге, као што их је имала на пример полиција. Ипак нисмо решили све проблеме у образовању и треба урадити још неке ствари”, закључио је Брајковић.

Извор:Vesti online

Категорије: Вести