Најновије

Кина најављује нове инвестиције Вести

недеља 28. август 2011.

Челници кинеског града Чунгћинга, који су заинтересовани за парламентарну и привредну сарадњу са Србијом, најавили су инвестицију од 30 милијарди долара у наредном периоду, рекла Славица Ђукић Дејановић приликом посете том граду.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић, која у вишедневној посети Кини предводи парламентарно-привредну делегацију, рекла је да су званичници града Чунгћинга заинтересовани за парламентарну и привредну сарадњу са Србијом.

“Председник парламетна Чунцгхина Чен и председник Кинеске развојене банке у том граду Гуо Дунг обавестили су српске привреднике о намери да у наредном периоду у Србији инвестирају око 30 милијарди долара”, рекла је Славица Ђукић Дејановић Танјугу.

То је сума која би могла битно да утиче на економску позицију Западног Балкана, па и Србије, нагласила је председница парламента и додала да је од посебног интереса пројекат термоелектране “Костолац”, што је била и тема разговора српске и кинеске стране.

Представници “Костолца” имали су прилику да конкретизују одређене кораке у сарадњи која је, како је указала, већ очигледна.

Председница српске скупштине је, међутим, нагласила да су то још само прелиминарни преговори о могућностима инвестиције Кинеске развојне банке у Србију и да се нада да ће министар спољних послова Вук Јеремић, као председник Мешовите владине комисије, када буде посетио Кину, нешто од тих договора реализовати и потписати одређене уговоре.

Разноликост Чунгћинга 

Председница скупштине нагласила је и значај парламентарне сарадње са градском облашћу која има 32 милиона становника и површину, са околином, нешто мању од Србије.

Град Чунгћинг је културни центар региона, у којем су смештени конзулати више држава, налази се на полуострву на ушћу реке Ђалинг у Јангце и по броју становника је један од највећих градова на свету.

Домаћини су госте из Србије упознали и са плановима у многим областима живота, међу којима је и продужетак обавезног школовања са садашњих девет, на 12 година, решавање стамбеног питања младих и образованих, као и становника који са села, а имају обезбеђен посао, долазе у градове као што је Чунгћинг, како би се растеретили Пекинг и Шангај.

Градске власти су им омогућиле да новоизграђене станове најпре изнајме по цени за један евро по квадрату, а затим их и откупе по такође повољним ценама.

У Чунгћингу се изузетна брига води и о екологији, иако је то регија која производи неколико милиона лаптопова годишње.

Индустријски центар постао је пошто су током рата у тај град пресељене многе фабрике из осталих делова Кине, има развијену и аутомобилску и металопрерадјивачку индустрију, а у њему су и фабрике америчке компаније “Форд” и њихових партнера “Чанган аутомобили” и “Мазда мотори”.

Из Чунгћинга делегација Србије одлази у Шангај, где ће разговарати са председником Кинеског конгреса Ву Бангуом, на чији позив и бораве у Кини.

Извор РТС

Категорије: Вести