Најновије

Нећемо оставити на цедилу Србе са севера КиМ Вести

понедељак 29. август 2011.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да држава Србија неће оставити на цедилу Србе на северу Косова, и критиковао европске званичнике због захтева Београду да институционално напусти север покрајине.

„То је порука да се Срби одселе са Косова и Метохије, и која подстиче на даље етничко чишћење”, рекао је Дачић, и додао да поједини европски политичари „нису свесни шта говоре”.

После обиласка полицијске базе код административног прелаза Табалије, Дачић је позвао Србе на северу Косова и Метохије да буду јединствени и свесни да је за садашњу ситуацију у том делу покрајине неопходно наћи компромисно решење које ће бити прихватљиво за Београд и Приштину.

„Поручио бих Србима да буду јединствени, јер ово је време за рационалне и разумне одлуке и сви треба да будемо свесни ситуације у којој се налазимо”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, то подразумева изналажење најбољег решења које ће пре свега гарантовати опстанак Срба на северу Косова и Метохије и које ће Србима дати равноправан третман и статус „као што су Албанци имали раније у међународној заједници”.

Дачић је додао да неки европски политичари мисле да неко у Београду говори Србима на КиМ шта да раде, наводећи да „у Београду може да каже шта хоће али да Срби на Косову неће прихватити такозвану независност”.

Упитан да ли очекује нове инциденте на администартивним прелазима Јариње и Брњак, Дачић је одговорио да не би било добро ни да Косовска полиција затвори те прелазе, али ни да потом буду запаљени.

„Није добро ни једно ни друго, и свака једнострана акција не доприноси стабилности”, рекао је Дачић.

Он сматра да је тактика Приштине да се направи једнострани акт и да се затим каже да стање не може да се врати на претходно, а онда и да се резултати насилне акције легализују.

„Надам се да до тога неће доћи и да ће међународна заједница то спречити”, рекао је Дачић, који ће обићи и административни прелаз Рудница код Рашке и разговарати са званичницима полиције ангажованим на очувању безбедности у КЗБ.

(Тањуг)

Категорије: Вести