Најновије

Раденковић: “Случај Стијовић” пред СБ УН Вести

недеља 28. август 2011.

Заменик председника Одбора за КиМ Скупштине Србије, Дејан Раденковић позвао мисију ЕУЛЕКС-а да хитно истражи случај Костадина Стијовића који је премлаћен од стране КПС-а и против одговорних лица за овај догађај предузме најоштрије мере.

Оштро осуђујући премлаћивање осамдесетједногодишњег Костадина Стијовића од стране косовске полиције на Савиним водама, на административном прелазу између Црне Горе и Метохије, Дејан Раденковић, заменик председника Одбора за КиМ Скупштине Србије, позвао је мисију ЕУЛЕКС-а да хитно истражи случај и против одговорних лица за овај догађај предузме најоштрије мере.

„Ако је ношење црногорске капе на глави и поседовање валидних личних докумената које су издале надлежне институције у Црној Гори и у Србији довољан разлог да старина од 81 годину буде брутално претучен и изложен најгорој врсти малтретирања и иживљавања од стране КПС полиције, поставља се питање чему треба да се надају остали Срби у покрајини, посебно они који Космет нису напуштали након 1999. године“ – казао је Раденковић у изјави за портал ИН4С.

Раденковић се пита, како би тек прошао неко са шајкачом на глави преко Савиних вода, ако већ традиционална црногорска капа изазива толику мржњу код оних чија је наводна мисија, или макар основна дужност и обавеза, да одржавају јавни ред и мир на Косову и Метохији.

„Очекујем да ће се о насиљу над претученим Стијовићем расправљати и на седници Савета безбедности Уједињених нација посвећеној Космету, која је заказана за 29. август, тим пре јер је овај догађај бацио велику сенку на све што је у дијалогу Београда и представника косметских Албанаца до сада постигнуто“, истиче Раденковић, уз напомену да је насиљем над Стијовићем послата веома застрашујућа порука свим Србима и Црногорцима који имају намеру да се врате на Косово и Метохију.

Уједно, наглашава саговорник ИН4С-а, на седници СБ УН би се неодложно морало расправљати уопште о стању људских права неалбанаца на КиМ, као и о истрази у вези са трговином људским органима Срба и Црногораца, коју је иницирала Парламентарна Скупштина Савета Европе на захтјев швајцарског истраживача кршења људских права Дика Мартија.

Косовска полиција, по Раденковићевим речима, нема кредибилитет ни легитимитет да сама истражи „случај Стијовић“, већ то мора, како каже, урадити искључиво ЕУЛЕКС полиција.

Раденковић, иначе посланик СПС-а у Скупштини Србије и координатор Главног одбора те странке за Косово и Метохију, наглашава да је Србија опредељена за мирно решење проблема Косова и Метохије, подвлачећи да се без обзира на такво опредељење државе, сигурно неће седети скрштених руку уколико дође до физичког угрожавања српског живља у покрајини. Тренутну безбедоносну ситуацију по српски живаљ у покрајини оцењује као веома лошу, за шта, по њему, искључиву одговорност сносе привремене институције система у Приштини, али делом и међународни фактори који су присутни на Космету.

„Покушај насилног и нелегалног успостављања албанске власти на северу КиМ и случај полицијске тортуре над расељеником Костадином Стијовићем, који живи у Андријевици и који је више пута исказивао спремност да се врати на огњиште код Дечана, на најбољи начин илуструју актуелну косметску збиљу“ – закључује Раденковић.

Костадин Стијовић, кога су КПС полицајци у четвртак ујутру крвнички претукли, казао је порталу ИН4С да се и даље налази у стању јаког шока, иако је, срећом, прошао без тежих телесних повреда.

Њега су албански полицајци на Савином водама тукли ногама и рукама на очиглед путника аутобуса који је саобраћао од Гусиња према Пећи, којим се Стијовић запутио према Дечанима, како би прибавио документацију из тамошњег катастра и матичних књига. Разлог примене силе била је црногорска капа коју, како каже, носи практично откако зна за себе, и личне исправе које су му издате у Црној Гори и у Србији, “које КПС не признаје”.

Син Костадина Стијовића, са којим је заједно овај угледни расељеник из Дечана био заробљен од стране терористичке ОВК у Глођанима код Дечана у априлу 1998 године, један је од сведока у хашком процесу против Рамуша Харадинаја, команданта те злочиначке организације за подручје Метохије.

Њихов рођак Зоран Стијовић, иначе бивши високи службеник СДБ Србије на КиМ, управо је почетком ове седмице такође у Хагу свједочио о Харадинајевим зверствима.

Портал ИН4С пише да постоје озбиљне индиције да је насиље над Костадином, за које је као повод послужила “провокативна” црногорска капа и документа “српског СУП-а Дечани”, заправо порука коју Харадинајеве присталице шаљу породици Стијовић, због њиховог сведочења у Хагу.

Познато је, да су бројни свједоци против Харадинаја у међувремену убијени, док су многи званично нестали, без икаквог трага.

Извор: КИМ Радио

Категорије: Вести