Dačić: MUP zatražio pisani stav Euleksa Vesti

ponedeljak 12. septembar 2011.

BEOGRAD – Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas Tanjugu da je predstavnik Euleksa usmeno preneo službenicima MUP da će 16. septembra na administrativnim prelazim na severu Kosova biti raspoređeni kosovski carinici i policija.

Prema Dačićevim rečima, predstavnik Euleksa im je naglasio da je došao samo da saopšti taj stav misije i da ne može da odgovara na pitanja.

ivica dačić

U MUP su od predstavnika Euleksa zatražili pisani stav te misije o tom pitanju, jer, kako je Dačić istakao, o tako osetljivoj temi ne može da se razgovara na takav način.

Izvor: Tanjug

Dačić: Koncept za Kosovo što pre

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je juče da bi Srbija trebalo što pre da izađe sa konceptom za državu prihvatljivog rešenja za Kosovo.

„Očigledno je da rešenje koje za Kosovo priželjkuju Albanci nije primenjivo u praksi, kao što nije ni ono što stoji u Ustavu Srbije”, ocenio je Dačić. „Na političarima je da se ne takmiče u tome ko će biti veći pisac bajki nego da vode politiku koja će biti u realnom interesu naroda”, rekao je Dačić novinarima u Palati „Srbija”.

Dačić je izjavio da je Srbija mnogo godina izgubila spasavajući Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju, pa Saveznu Republiku Jugoslaviju i državnu zajednicu Srbija i Crna Gora, a veoma je malo radila na zaštiti svojih državnih i nacionalnih interesa. „Srbija treba da ima jasan nacrt svoje nacionalne i državne politike. Ovako mi se čini da ćemo izgubiti i ovu šansu, čekajući i pozivajući se na naše vekovno pravo”, rekao je Dačić.

Govoreći o situaciji na severu Kosova, Dačić je izjavio da mu nije jasno da li međunarodna zajednica zaista misli da Srbija ne razume o čemu se radi i da je priča o kriminalu na tom delu Kosova samo alibi da Priština, pod tim izgovorom, napadne sever. „Kakvi god da su kriminalci na severu Kosova, mnogo su sitni za kriminalce u Prištini. Oni nisu zabeleženi u raznim zapadnoevropskim i američkim agencijama, za razliku od albanske mafije, koja je zabeležena širom sveta”, rekao je Dačić.

Da li oni misle da je naš koeficijent inteligencije toliko nizak, upitao je Dačić i dodao da predstavnici Srbije mnogo toga istrpe zato što su kulturni, „a ponekad vam dođe da im lupite šamar, jer vas prave ludim”.

Pre nekoliko dana Euleks je zvao predstavnike vlasti u Beogradu, kako bi ih obavestio da će na dva prelaza na severu Kosova prema centralnoj Srbiji doći kosovska carina i policija, izjavio je Dačić i upitao da li je posao misije Evropske unije da sprovodi zakone koje donese Priština ili treba da bude statusno neutralna. „I šta sad, mi treba da kažemo: u redu je. Pošto nam je stalo da uđemo u EU zažmurićemo na jedno oko, a drugim ćemo da gledamo prema Briselu. Pa neće moći”, zaključio je Dačić.

Izvor: FONET

Kategorije: Vesti