Đukić-Dejanović: Uz status idu i pritisci Vesti

utorak 13. septembar 2011.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović: Naša kandidatura neće biti ugrožena. Hitno pregovori o razgraničenju Srba i Albanaca. Izbora neće biti pre aprila

Slavica Đukić Dejanović

BILO bi celishodno da u dogledno vreme sa Prištinom povedemo pregovore o razgraničenju Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji. Ovaj stav nije defanzivan, i Srbiji ne bi uskratio pravo da KiM i dalje smatra svojom pokrajinom.

U zenitu novog čina kosovske drame, predsednik Narodne skupštine Slavica Đukić-Dejanović predlaže ovaj model za razrešenje vekovnog rebusa, jer smatra da bi stalno odlaganje proizvelo loše posledice.

* Otkuda vama i Dačiću ta ideja? Jeste li je ikada ponudili partnerima u Vladi?

– Naš uticaj u Vladi je onoliki koliko smo glasova dobili na izborima 2008. Očigledno je da SPS govori o temama koje ne prijaju uhu. Ali, ako se pitanje razgraničenja ne pokrene što pre, razvoj događaja na terenu preti da ugrozi naše najbolje namere. Zato Dačić na pravi način i u pravo vreme upozorava da se to pitanje možda može staviti pod tepih dok ne prođu izbori ili dok ne dobijemo status kandidata. Ali, kad-tad će ponovo da dođe na dnevni red.

* Nagoveštavate li i vi zaokret u državnoj politici prema KiM, kako predlažu Drašković i Dinkić?

– Kad akteri u vladi svaki za sebe tragaju za drugačijim pristupom, onda je logično da bude iznedrena i nova državna strategija. Pošto smo svi saglasni da nećemo ratovati, onda moramo da sednemo za sto i da radimo. Biće veoma važno da velike sile prihvate moguće nove modalitete.

* Ali te sile jasno traže da ukinemo institucije na severu KiM. Kako da ih sačuvamo, a da ostanemo na evropskom koloseku?

– Još iskreno verujem da su naš dijalog sa Prištinom i sticanje statusa kandidata za članstvo u EU dva odvojena procesa. U ovoj fazi najvažnije je da dijalog Beograda i Prištine teče bez pritisaka i unapred određenih ciljeva. Jer, sve što se veštački postigne u tim razgovorima nije rešenje za ljude na KiM.

* Shvatate li da posle ultimatuma Angele Merkel ”visi” i kandidatura za EU?

– Napravili smo veliki pomak u harmonizaciji našeg zakonodavstva sa evropskim i konačno stavili tačku na hašku priču, pa verujem da se neće dovesti u pitanje kandidatura. Ali, sigurno je da će biti pritisaka onih zemalja koje su priznale tzv. državu Kosovo. Uprkos tome, naš stav će da ostane čvrst – nikada nećemo priznati nezavisnost KiM.

* Vaš lider sada te velike sile i EU naziva licemerima, a pre dva meseca su to za njega bili naši prijatelji? Je li se stvarno naljutio ili mami birače iz patriotskog bloka?

– Nikada nismo umanjivali nepravdu koju su nam svojim stavom prema KiM nanele velike sile. Zato taj Dačićev stav nema nikakve veze sa mobilizacijom biračkog tela. On samo hoće da probudi savest pojedinaca i partija, da otvori oči pred neprijatnom istinom.

* Ipak, teško možete da poreknete da je kamapanja već počela. Idemo li to na izbore i pre aprila?

– Ne očekujem da izbori budu pre aprila. Rekla bih da je politička klima u Srbiji zagrejana kontinuirano i zato su lideri partija u poziciji da obrazlažu svoje stavove građanima.

* I da se svađaju, poput Dačića i Dinkića. Zašto ste sa URS od početka u klinču?

– Nikada nismo krili da se naše partije veoma razlikuju. Naši birači i ciljevi su različiti, i, naravno, Ivica Dačić obrazlaže, on se nikada ne svađa!

* Pogađa li vas kada Dinkić kaže da SPS nema ideje i da je patentirao partokratski sistem?

– Sve što se događalo u poslednjih deset godina, a pripada partokratskom sistemu, teško se može pripisati SPS. Aktivno učestvujemo tek u ovoj vladi. Dinkić je za to vreme dobrim delom kreirao politiku, razmetao se raznim obećanjima. Građani će najbolje na izborima da ocene ko ima ideje, a ko ne i koje su od njih realne.

* A, je li realno da Dačić bude premijer? On se ovih dana sam kandidovao za to mesto.

– Svi u partiji smo ubeđeni da Dačić može najbolje da obavlja najodgovornije funcije u državi, što je dobro i za Srbiju. Ako budemo u prilici da pregovaramo o sastavu buduće vlade, sasvim je jasno da će naš kandidat za premijera biti Dačić. Ali, to nije ultimativan stav, niti tako razmišljam pre nego što građani izraze svoju volju na izborima.

* Možete li da se opkladite da će DS biti bolji od SNS na izborima?

– Htela bih da SPS bude bolja i od demokrata i od naprednjaka. To je zdrav stav, jer smo svi protivnici jedni drugima na izborima, iako je programska bliskost naše stranke sa DS mnogo veća nego sa ostalim partijama.

* Je li vas prošao strah od koalicije Tadića i Nikolića, koju ste nedavno najavljivali?

– Nemamo strah od toga, samo obaveštavamo javnost da je i taj spoj moguć, ako nema alternative. Mislim da takva koalicija nije dobra za Srbiju. Kao i što ne bi bilo dobro da u vlasti ne bude SPS, jer obezbeđuje socijaldemokratski ton, praktično, svakom čoveku.

Kategorije: Vesti