Skupštinska većina nije ugrožena Vesti

utorak 13. septembar 2011.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović uverena da će na dan za glasanje o zakonima o železnici i o javnoj svojini, krajem septembra biti obezbeđena većina poslanika koji će se izjasniti za usvajanje tih propisa.

Svojina Vojvodine bila je kamen spoticanja i u Skupštini Srbije, pa vlast nije imala kvorum za glasanje o Zakonu o železnici. Međutim, predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović je uverena da će na dan glasanja o zakonima o železnici i o javnoj svojini, krajem ovog meseca, biti obezbeđena većina poslanika koji će se izjasniti za usvajanje tih propisa.

slavica đukić dejanović

„Na osnovu dosadašnjeg iskustva, uverena sam da će većine biti na dan za glasanje, a mogli smo da organizujemo i juče da je bude. Ipak, ne smeta da se odloži i pokuša da se napravi kompromis kako bi sa što većom većinom usvojili te zakone“, rekla je Slavica Đukić Dejanović, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Savez Vojvođanskih Mađara nije juče dao kvorum za početak glasanja jer nisu prihvaćeni njihovi amandmani kojima traže da veći deo železničke infrastrukture na teritoriji Vojvodine bude u svojini te pokrajine, kao i da se osnuje privredno društvo koje bi upravljalo tom infrastrukturom.

Slavica Đukić Dejanović je istakla da je pomerila dan za glasanje „kako bi još jednom ocenili šta je najbolje za građane Srbije u vezi sa tekstom zakona o kom je trebalo da se izjasni“.

Ona je navela da će od 22. septembra na dnevni red Skupštine Srbije doći zakoni o javnoj svojini i istakla da zakonima o javnoj svojini i o restituciji treba da se ispravi višedecenijska nepravda, ali da ne sme ispravljanjem jedne nepravde da se nanese druga.

„Imamo određeni vremenski pritisak da usvojimo te zakone, 26. ili 27. bi trebalo da se konačno izjasnimo. Važno je da vodimo računa o interesima građana, ali i države, koja je tako značajno na evropskom putu da se svako ugrožavanje toga što smo postigli mora posebno ocenjivati“, rekla je predsednica parlamenta.

Ona je govoreći o Zakonu o javnoj svojini rekla i da su potrebne sugestije Vlade Vojvodine i poslanika oba parlamenta.

Upitana da li će do kraja septembra biti usvojen rebalans budžeta kako je obećano predstavnicima MMF-a, predsednica Skupštine je rekla da Vlada Srbije radi na tome, da će ga najverovatnije završiti do kraja meseca, a da će se Skupština time baviti ili krajem septembra na vanrednom zasedanju ili će to biti prva tačka redovnog zasedanja.

Ona je rekla i da rad pralamenta neće biti ugrožen zbog najava poslanika koji su na duplim funkcijama da se odriču poslaničkog mandata.

„Poslanicima je uglavnom politički atraktivniji drugi posao. Ima najava da će neki definitivno napustiti skupštinu i neće dati zamene, ali je na šefovima poslaničkih grupa da obezbede rad parlamenta. Mislim da nećemo biti ugroženi“, rekla je predsednica Skupštine Srbije.

Kategorije: Vesti