Dačić: Ukidanje duplih funkcija ne rešava korupciju Vesti

utorak 13. septembar 2011.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da problem korupcije u zemlji neće biti rešen ukidenjam duplih funkcija i upravnih odbora jer, kako je ocenio, oni nisu izvor korupcije, već samo njen prateći element.

Na skupu o borbi protiv korupcije u organizaciji Transparentnosti Srbija u beogradskom Centru Sava Dačić je ocenio da se pričama o duplim funkcijama i upravnim odborima pokušava da se skrene pažnja sa pravih problema i kao primer naveo Veliku Britaniju i Nemačku, gde je dozvoljeno obavljanje duplih funkcija.

„Nije to bio izvor korupcije i ukidanje duplih funkcija ga neće rešiti. Nemojte da zatvaramo oči i da se pravimo ludi. Treba da se zapitamo koliko su pojedine stranke bile zastupljene u medijima i koliko košta održavanje skupa na Trgu Republike“, rekao je Dačić.

Ministar se složio sa ocenom da problem može da se reši profesionalizacijom i departizacijom, ali da je pre svega potrebno obratiti pažnju na one pozicije na kojima se donose odluke, jer, kako je rekao, nema korupcije bez mogućnosti donošenja odluka.

Dačić je ponovo kritikovao predstavnike Euleksa koji su najavili da će vlast u Prištini na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak poslati carinike i zbog najava da se razmišlja da se carina naplaćuje u gotovini.

„To je jedan od primera dvostrukih standarda. Zar sa na taj način ne otvaraju mogućnosti za korupciju i kome je to uopšte palo na pamet, da li je neko na tu temu konsultovao Greko ili Venecijansku komisiju“, upitao je Dačić.

On je ponovio da je za MUP Srbije borba protiv korupcije i dalje prioritet i kada je u pitanju prevencija i kada je u pitanju represija.

Dačić je naveo da je od početka godine rešeno 2.696 slučajeva, što je za 70 slučajeva više nego u istom periodu prošle godine. U 2010. godini rešeno je 3.858 slučajheva, što je za 40 odsto više nego od 2000 do 2005. godinie.

Kategorije: Vesti