Preventivne mere za Kosovo Vesti

sreda 14. septembar 2011.

Na sastanku državnog vrha o Kosovu dogovoren je niz mera koje država treba preventivno da preduzme, kako bi se izbegle teške posledice, rekao zamenik premijera Ivica Dačić. Pogrešna je pretpostavka da će Srbija dati sve da bi dobila kandidaturu, rekao je Dačić i naglasio da je pravi trenutak da se zaokruži pitanje Kosova.

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio je da je na sastanku državnog vrha o Kosovu dogovoren niz mera koje država treba preventivno da preduzme kako bi se izbegle teške posledice.

Dačić je novinarima u MUP-u rekao da je dijalog jedini put za rešenje situacije na severu Kosova.

Prema njegovim rečima, najavljeni jednostrani potez prištinskih vlasti da postave carinike na administrativine prelaze nameće da država Srbija reaguje i učini sve da ne dođe ponovo do, kako je rekao, podgrevanja strasti i novih sukoba.

Ministar je izjavio i da je pogrešna pretpostavka da će Srbija dati sve da bi dobila kandidaturu za EU i da je sada pravi trenutak da zaokruži pitanje Kosova.

Ta procena, ukazao je Dačić, je opasna i moraju se pronaći načini da se spreči svaka vrsta eskalacije.

Zamenik premijera je podsetio da se u svakoj vrsti saradnje moraju poštovati dogovori i naveo da je Srbija učestvovanjem u dijalogu od međunarodnih zvaničnika dobila obećanje da neće biti promene realnosti na terenu.

„Srbija ne može sama da se bori sa problemima, ali ne može ni na miran, pasivan način da gleda, jer možemo doći u veoma lošu situaciju“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, prištinska vlada želi da zauzme sever Kosova i administrativne prelaze uz pomoć Euleksa i Kfora, a Srbiji će u tom slučaju postaviti barikade.

Situacija je takva da će biti ili, kako je rekao, stalne borbe ili će Srbi morati da se isele sa te teritorije.

Dačić je ponovo podsetio da i Srbija ima administrativne prelaze i kao primer naveo Merdare i prelaze kod Bujanovca i Medveđe i dodao „da možemo i mi na taj način da igramo“, ali se zapitao čemu to vodi.

Zamenik premijera je ocenio da je situacija dosta teška, jer su Srbiji vezane ruke za reagovanje, ali ako Srbija kaže da ne može ništa da uradi to je onda potvrda Hašimu Tačiju da on može da učini sve.

Dačić je insistirao na činjenici da sve ovo što se sada dešava nije bilo predmet dogovora u Briselu i misli da je ovakav način „igranje vatrom“.

„Na ovom prostoru i veoma mala varnica je dovoljna da pokrene veliku vatru. Ne sme poštovanje ljudskih prava važiti samo za one koji nisu Srbi“, rekao je Dačić.

Izvor: RTS

Kategorije: Vesti