Најновије

ДС да реши проблеме или распише изборе Вести

четвртак, 18. новембар 2011.

Ивица Дачић изјавио је данас да његова Социјалистичка партија Србије није извор сукоба ни са ким у владајућој коалицији и позвао партнере из коалиције За европску Србију да реше своје проблеме или да распишу изборе.

“Нека сви искрено кажу да ли хоће да остану у Влади и да Влада заврши мандат до краја. Ако нећемо, онда да се изљубимо и свако на своју страну и желим им пуно среће у њиховим међусобним љубавима.

Што се тиче СПС-а, немамо разлога да остајемо у таквој коалицији, ако они сами између себе не могу да се договоре”, рекао је Дачић новинарима у Палати Србија.

Председник СПС је навео да су “извор сукоба они сами унутар тог такозваног демократског блока”.

Дачић је истакао да СПС “нема никакве везе” са Српским покретом обнове који је члан коалиције окупљене око Демократске странке и њеног председника Бориса Тадића, и позвао партнере из владајуће коалиције да не сваљују проблеме на СПС.

“Шта има ми да се расправљамо са њима? Нека се расправљају са Тадићем, са њим су били на листи. Сви знају да се ми не волимо са њима, али то није била препрека да се формира Влада, јер када су у питању национални и државни интереси ваљда не полазимо од тога ко кога воли. Наше симпатије и антипатије су заједничке”, рекао је Дачић.

“СПО нас не интересује, нити имамо исто бирачко тело. Немамо никакве везе са њима. Сигуран сам да многима од њих одговара да вербално нападају СПС а да са њим сарађују у Влади. Ја сам искусан политичар и то је луксуз који они себи могу да дозволе, а ја не могу”, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да у Влади Србије “нема ванредних ситуација” и да је Влада у кризи од формирања, исто као што је Србија у кризи последњих 20 година, па ипак опстаје.

“Што се мене тиче, избори могу да буду сутра. Нису задовољни влашћу, ‘ајмо на изборе, па ћемо да видимо да ли ће бити задовољни резултатима после избора. СПС-у, према истраживањима јавног мнења, избори сигурно одговарају, а ми их не тражимо. Траже их они којима не одговарају, вероватно зато да избора не буде”, рекао је Дачић.

Додао је да, по његовом мишљењу, Србија има важнијих послова од избора – стицање статуса кандидата за ЕУ и решавање спорних питања на Косову.

Дачић који је и министар унутрашњих послова, упитан о претњама председнику СПО Вуку Драшковићу, одговорио је да се не бави унутарстраначким питањима СПО-а, али да “полиција истражује”.

“Вук Драшковић има полицијску заштиту и осуђујем претње свима и ко год му прети требало би да одговара. Међутим, не прети се у Србији само њему, прети се и другима”, рекао је Дачић.

Поводом изјава функционера СПС и министра за инфраструктуру Милутина Мркоњића о потреби да се заштите породица Слободана Милошевића и функционери бившег режима, Дачић је рекао да Мркоњић приватно може да воли са кога хоће, али да СПС има своје приоритете који се не односе појединачно ни на кога.

“Немамо разлога да било кога штитимо и ти процеси требало би да се заврше до краја. Немогуће да 11 година трају процеси и да се не завршавају. И да је осуђен до сада би изашао”, рекао је Дачић поводом застарелости поступка против Милошевићевог сина Марка Милошевића.

(Бета)

Категорије: Вести