Не смемо да одржавамо лажни мит о Косову Вести

четвртак, 24. новембар 2011.

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије у републичком Парламенту Бранко Ружић говори за С медиа портал о могућим решењима за Косово и Метохију, о сукобима у владајућој коалицији и потенцијалним изборним и постизборним коалицијама.

Ситуација на српској политичкој сцени постаје све бурнија. Социјално-економски положај грађана је све тежи, неизвесно је да ли ће Европска унија почаствовати Србију додељивањем статуса кандидата за чланство, а косовски проблем постаје све деликатнији. Социјалистичка партија Србије (СПС) однедавно предлаже, како кажу, отрежњујућа решења, иако са великом резервом и двосмисленим порукама.

-Морамо да схватимо да цела територија Косова више неће бити под административном управом Београда – каже у интервјуу за С медиа портал шеф посланичке групе СПС-а Бранко Ружић. – Председник Дачић је више пута говорио о могућим решењима: о разграничењу, о подели, о функционалној екстериторијалности за српске манастире, о посебном статусу за српске енклаве јужно од Ибра…

Објасните став СПС-а по питању ЕУ и Косова? Изјаве председника ваше партије и заменика премијера Ивице Дачића се крећу од захтева да се не одустане од Косова зарад чланства у ЕУ, до императива да се за Косово морају прихватити практична решења.

-Србија никада неће признати независност Косова, као што то није учинио ни велики број чланица УН. Реалност на терену јесте другачија. Територија јужно од Ибра није под контролом Београда. Са друге стране, на северу Косова имамо легитимне представнике српског народа који су интегрисани у српске институције. Не смемо сметнути с ума ни положај Српске православне цркве на Косову и Метохији. Ту морамо инсистирати на функционалној екстериторијалности, ако дође до неких разговора. Друга тема су евроинтеграције, а ја не бих ни на који начин везивао те две теме. Није политички мудар онај ко прихвати одустајање од дела територије зарад убрзавања процеса евроинетграција.

Да ли паралелан пут за та два питања одговара реалности?

-Не треба упасти у ту клопку. Питање очувања Косова је питање нашег државног јединства и очувања суверенитета и територијалног интегритета, барем у том формалном смислу.

А мимо формалности?

– Не смемо одржавати више тај лажни мит. Лако је нама да из Београда подржавамо активан отпор Срба са севера Косова, али морамо водити рачуна о томе да тиме угрожавамо њихову безбедност. Иако, Срби са ових простора по први пут на гандијевски начин изражавају неслагање са оним што им се дешава.

Срби са севера Косова изражавају неслагање и са државном политиком Србије. Председници општина са севера Косова су чак најавили тужбу против шефа српског преговарачког тима Борислава Стефановића, јер се не слажу са оним што је договорено у Бриселу.

– Може неко да има и разумевања за њихово незадовољсто, али када они кажу да размишљају о проглашењу независности, моје контра питање је од кога они желе ту независност? Да ли би они независност од Србије или од државе Косово коју не признају?! Наравно, та опција не треба да буде искључена, све опције су у игри… Четворица људи, председника општина са севера Космета имају легитимитет, али када говоримо о томе да они постављају услове држави Србији, мислим да то није реално и да они ту греше. То исто би могла да ураде и нека друга четворица председника општина, на пример из Војводине.

То није само неслагање председника општина. Познато је да поједини министри Владе Србије, међу којима и Ивица Дачић, нису подржали споразуме договорене у Бриселу.

– СПС подржава дијалог са Приштином о техничким питањима, али не желимо да се та техничка питања претворе у статусна, у неки модел признања независности Косова. Зато желимо да будемо обазриви. Али, сматрам да још увек није било формалног нарушавања нашег Устава.

Остало је нејасно, да ли је Дачић био против постигнутих споразума?

– У Влади се није ни гласало о споразумима. Важно је утврдити платформу Владе Србије за преговоре у Бриселу. Када буде усвојена Уредба Владе о овим питањима, сазнаћемо и да ли су договори које је постигао Борислав Стефановић противни интересима српског народа. То ћемо сазнати ускоро.

Утисак грађана је да смо у предизборној кампањи одавно. Сведоци смо разних каклулација и лицитација политичких партија. Колики је коалициони потенцијал СПС-а. Са ким никако не бисте ушли у Владу?

– Предизборна кампања почиње чим се заврши изборни циклус Сви су заинтересовани за то шта ће СПС урадити, а то показује наш коалициони капацитет. Наш стратешки партнер је ДС, али можемо да разговарамо са свима. Ми смо Декларацијом о помирењу показали да можемо да закопамо ратне секире и са највећим непријатељем.

Стара непријатељства се изгледа изнова буде. Како сарађујете са колегама из власти, са Српским покретом обнове?

– То је питање за ДС, јер су они партнери у коалицији „За европску Србију“. Комплекси и фрустрације које има СПО нису проблеми СПС-а. Појединачна искакања су мајушни изазови које ДС решава врло лако. Драшковић се сети да изнесе неки проблем тек када се окончава мандат једне владе.

Да ли сте ипак у СПС-у разговарали о Милутину Мркоњићу и његових чувених „5М“ – Мири Марковић, Марку Милошевићу, Драгољубу Милановићу, Радомиру Марковићу и Михаљу Кертесу?

-Нисмо разговарали о томе. То је лични став господина Мркоњића, то нема везе са партијским ставом. Он има емоционалан однос према неким дешавањима и није кривично дело да то изнесе јавно. Господин Мркоњић није политичар.

Душан Бајатовић је изнео став да је најбоље да следећу Владу формира ДС-СНС-СПС. Да ли сте то разматрали у странци?

– Нисмо, али пред Србијом су тешки задаци за које је потребна широка подршка Влади. То је хипотеза која није немогућа. Господин Бајатовић је ту хипотезу изнео одговарајући на новинарско питање.

Да ли је широка подршка Влади довољан разлог да, ако СНС и ДС формирају Владу у њу укључе и СПС? Ако се позабавимо математиком, ви им нећете ни бити потребни.

-Не бих се бавио тако далеким пројекцијама. То је питање за ДС и СНС, и иако они то демантују, ја сам сигуран да они неформално разговарају о томе.

Јелена Бркић

Категорије: Вести