Најновије

Сви смо ми Дачићеви људи Вести

четвртак, 15. децембар 2011

На питање да ли изјаве лидера СПС-а и министра унутрашњих послова Ивице Дачића, који је рекао најпре да за Косово треба ратовати и да је за добијање кандидатуре од Србије тражено да призна Косово, што је касније призано и председник Србије, не личе помало на политичку нестабилност, Дијана Вукомановићева, потпредседник ГО СПС у емисији “Хоћу да знам” телевизије Б 92 је рекла да је Дачић наступао и у државотворном смислу, односно да он није само функционер СПС-а. 

“Нагласак изјаве Дачића је био да Србија инсистира на миротворном решењу, али да то не сме бити схваћено као сигнал Тачију да има одрешене руке да он користи силу”, казала је она и подсетила да је инсистирање да се специјалне јединице РОСУ сместе на административне прелазе било демонстрација силе и милитаристичка провокација, на коју политичари у Србији треба да одговоре миротворним начином реаговања. Дачићева изјава није била ратоборна него сигнал Приштини да миротворна политика Београда не сме бити схваћена као политика дефетизма, капитулације и безусловне предаје Косова и Метохије.
Стил Дачића је да директно говори и он је пред пут у Брисел рекао да Србија треба јасно и гласно да каже шта може и жели да уради, као и шта неће да уради. Дачић успешно афирмише нови стил у српској политици и истовремено је веома искусан и политичар великог формата и у пуној снази. Он је управо тај који се залаже за отворени разговор о кључним проблемима, свакако дефинисање статуса Косова и где су границе републике и ко су заиста наши лојални грађани је кључно питање за све нас”, казала је Вукомановићева.

Према томе, додала је она, треба ствари и проблеме назвати правим именима, што треба да раде политичари. Они, како је прецизирала, треба да разговарају с грађанима Србије, не само преко медија.

„Дилема ко смо, какви смо и чији смо разрешена је 2006. године на нашем Конгресу када је Ивица Дачић у конкуренцији неколико партијских другова у борби за председничко место изабран за председника Партије. Од тад смо у Дачићевој ери, па сам и ја Дачићев човек“ рекла је Вукомановићева и додала да у време Слободана Милошевића није била високи функционер СПС, али би волела да га је познавала јер је био јако интересантна личност и председника странке чији је члан од 1998. године.

„Када сам изабрана за једаног од потпредседника свакако сам била изненађење мада сам један од аутора нацрта новог програма СПС. Иако је било много виђенијих кандидата за то потпредседничко место Главног одбора, Дачић је проценио да унутар СПС треба ставити већи нагласак на реформистички и аналитички курс Партије, јер сам ја докторирала на идеологији политичких партија и од мене се очекује да дам замајац неком реформском, социјал-демократском курсу унутар странке. Председник Партије показује једну велику наклоност према тим новим струјањима, не само на политичкој сцени Србије него и у региону и свету“ истакла је Дијана Вукомановић.

На питање новинара да ли у СПС постоји поред реформистичког курса и неки други који би можда представљао потпредседник Милутин Мркоњић, Дијана Вукомановић је одговорила: «Сви смо ми Дачићеви људи, па тако и министар Мркоњић. Ово је нова ера унутар СПС чији је легитимно изабрани председник Ивица Дачић који је успео да на политичкој сцени креира нови стил политике, а то је да отворено разговарамо о свим проблемима. Нема табу тема и нећемо време да посвећујемо рециклираним и апсолвираним питањима деведесетих».

Категорије: Вести