Најновије

Балкан пред “царским резом”? Вести

недеља, 18. децембар 2011.

Регион ће бити подељен “царским резом” на линију која је некада делила Отоманску империју и Аустроугарско царство, истом линијом којом су Балкан поделили Черчил и Стаљин, рекао Ивица Дачић.

Заменик премијера Србије Ивица Дачић изјавио је да ће Балкан бити подељен “царским резом” на линију која је некада делила Отоманску империју и Аустроугарско царство, истом линијом којом су Балкан поделили Винстон Черчил и Стаљин.

Дачић је рекао да на то указују последње одлуке Савета ЕУ, које је назвао “дубоко погрешним”.

Министар је навео да Србија жели да уђе у ЕУ али да неке чланице Уније постављају немогуће услове за чланство, док највећу подршку за очување својих националних интереса Србија добија од Русије и Кине.

“Нисам сигуран да ли се Србији на путу ка придруживању ЕУ искрено постављају услови за кандидатуру за чланство или се постављају стално нови услови да би била одбијена”, рекао је Дачић врањским привредницима у Скупштини Врања.

Дачић је подсетио да је један од услова била сарадња са Хашким трибуналом и да је Србија ухапсила све “које су тражили”, и да је Скупштина Србије донела Резолуцију о осуди злочина у Сребреници.

“Извинили смо се готово свим народима бивше Југославије. Донет је Статут Војводине, донет је Закон о националним саветима националних мањина који је вероватно најлибералнији у Европи”, рекао је Дачић.

Дачић је поновио да се заједно са придруживањем ЕУ поставља и питање Косова.

Додао је да је у дијалогу Београда и Приштине постигнуто много тога што је било тешко за Србију, а непосредно пред доношење одлуке о додељивању статуса кандидата постављено је питање регионалног представљања Косова.

“Србија је предложила и прихвата представљање Косова у оквиру Резолуције 1244. Приштина то неће, а Европа каже ‘морате да се договорите’. Пошто Албанци то не прихватају, Србија је кажњена, а онда кажу како нису тражили формално признавање независности Косова”, објаснио је Дачић врањским привредницима став Србије, ЕУ и Приштине.

Дачић је навео да Србија не сме да се упушта у две врсте екстрема – да одустане од европских интеграција или да због уласка у ЕУ одустане од својих националних интереса.

“Интерес грађана јесте да Србија буде чланица ЕУ и у том правцу треба наставити, али не по цену одустајања од својих националних интереса, па чак и по цену одустајања од интеграција. Дилема ЕУ или Косово је погрешна. Неће Србија пропасти ако не постане чланица ЕУ, неће пропасти ни ако ствари око Косова пођу у лошем правцу”, рекао је Дачић.

Категорије: Вести