Најновије

ЈС и СПС заједно на изборе Вести

субота, 17. децембар 2011.

Социјалистичка партија Србије и Јединстевна Србија излазе заједно на будуће парламентарне изборе. Лидер ЈС-а Драган Марковић Палма рекао да су он и лидер СПС-а Ивица Дачић као тандем Ћави-Меси.

Лидери Јединствене Србије и СПС-а, Драган Марковић и Ивица Дачић, поручили, на Главном одбору ЈС-а, да ће две странке заједно изаћи на предстојеће изборе. Одлука Партије уједињених пензионера Србије очекује се у јануару.

Уместо председника ПУПС Јована Кркобабића на Главном одбору Јединствене Србије на Копаонику био је потпредседник ПУПС-а и председник Извршног одбора Драги Видојевић, који је новинарима рекао да ће одлуку о коалицији донети средином јануара.

“У већини одбора ПУПС-а у Србији расположење је да се самостално изађе на изборе. Главни одбор ПУПС биће 21. децембра у Београду, али тада нећемо донети коначну одлуку”, рекао је Видојевић.

Лидер ЈС-а Драган Марковић Палма очекује да коалиција са социјалистима у следећем сазиву Скупштине има 40 посланика.

Говорећи о Косову, Марковић је замолио замолио Србе са Косова и Метохије да слушају Београд, јер, како је рекао, Влада и Ивица Дачић, никада неће урадити нешто што ће штетити Србима на Косову.

Лидер социјалиста је истакао да би била велика штета да СПС и ЈС не изађу поново заједно на изборе. “Мислим да не постоји коалиција која реалније сагледава интересе Србије”, рекао је Ивица Дачић.

Председник СПС-а је навео да две странке могу да поведу Србију напред у европске интеграције, али и да на најбољи начин заштите националне и државне интересе.

“За нас не постоји дилема Европа или Косово. За нас није приоритет ни Европска унија ни Косово. Једини приоритет је Србија. Улазак у Европску унију је користан, али ако он нарушава наш национални и државни интерес, ако није добар за Србију, онда је погрешан”, нагласио је Дачић.

Ивица Дачић је рекао да коалиција коју предводи СПС жели да Србији “поврати национално јединство”. “Ми не идемо на изборе да бисмо владали са ДС и СНС, него да бисмо победили и једне и друге”, рекао је Дачић.

Коментаришући споразум о културној башитни на Косову и Метохији који су потписале Хилари Клинтон и Атефете Јахјага, Дачић је рекао да је то покушај да се фалсификује историја и држава Србија тим поводом треба да реагује.

Према његовим речима, овим споразумом српске цркве на Косову приказују се као косовска културна баштина. “Мало смо помешали ствари. На Косову су се 1389. године сукобили Срби и Турци, а не Срби и Албанци, и бој се десио на Косову пољу”, рекао је Дачић.

Данас испада, како је навео, да је косовска културна башина оно што су они покушавали да униште неколико векова. “На темељима српских цркава градили су џамије, а данас кажу да је то косовска културна башина”, истакао је Дачић.

“Све то се ради да би се доказало да српска историја не досеже до десетог, једанаестог, дванаестог, тринаестог века на Косову и Метохији”, оценио је Дачић.

Извор РТС

Категорије: Вести