Најновије

Седница Главног одбора СПС Вести

Субота 24. децембар 2011.

Циљеви Социјалистичке партије Србије су победа на изборима и формирање ефикасне и одговорне владе која ће успешно и што безболније пребродити економску кризу, наћи компромис са ЕУ и заштитити националне интереса Србије, поручио је данас лидер те странке Ивица Дачић.

Дачић је на седнице Главног одбора СПС у Новом Саду рекао и да ће странка одлучивати о резултатима предстојећих избора јер, тврди он, без социјалиста неће бити могуће формирати владу.

„Потребна нам је јака и модерна Србија која ће бити што више на Косову и Метохији и европска колико то буде могло“ рекао је Дачић и додао да је Србија опредељена за наставак европских интеграција уз заштиту национаних интереса.

Према његовим речима, не постоји виши циљ од нашег народа – идемо у ЕУ ако је то у интересу народа, ако не онда треба да развијамо европске стандарде, а одлука о учлањењу у ЕУ ће доћи када то буде у интересу грађана.

Дачић, који је и заменик премијера Србије и министар унутрашњих послова, упитао је и да ли постоји одговорност људи из међународних институција за пад подршке ЕУ код грађана Србије због тога што су 5. октобра 2000. године говорили да је све извесно само да нема Милошевића.

„Србији је доста понижења, увреда, ултиматума и пораза, треба нам јака Србија која ће да се чује у међународним односима и која ће повратити национално достојанство“ нагласио је лидер социјалиста.

Лидер социјалиста је истакао и да је потреба нова и смернија политика СПС „уз мању заљубљеност у ЕУ, а већу заљубљеност у Србију“.

Дачић је рекао да се Србија не може одрећи Косова јер има легитимитет да брани своје интересе, а притисци са стране су контрапродуктивни и додао да су неке земље у окружењу Србије потписале споразум о разграничењу и да не види зашто то и Србија не би могла да уради.

Према његовим речима, интерес Србије је да очува територијални интегритет и суверенитет и да тражи решења између Срба и Албанаца.

„Од нас нема нико право да тражи да будемо мањи Срби од Дејвида Камерона као браниоца британских инетереса. Србији се жури, зато се залажемо за праведно решење, компромис и договор са Албанцима“, нагласио је Дачић.

Он је додао да Србија треба да каже шта хоће и може, а шта не може и неће ни по коју цену.

Дачић је навео и да постоји страх од тога где је крај уценама за уситњавање Србије и прекрајање граница.

Говорећи о коалицији са ПУПС и ЈС чији су лидери присуствовали седници ГО социјалиста Дачић је напоменуо да је заједниццки интерес тих странака да се пронађе начин да та коалиција буде још више оснажена како би се остварили сви зацртани циљеви.

Лидер СПС сматра да је коалиција са ПУПС-ом и ЈС показала да је могуће да се Срби сложе, превазиђу разлике и направи успешна владајућа коалција.

„Ми смо показали да је могуће да се споји раздвојено, као ссто смо били са ДС и измири завађено. Прошлост се не може изменити, али се будућност моззе променити“, додао је Дачић.

Он је позвао чланове СПС да се спреме за предстојеће изборе, да се не свађају међусобно и да преузму одговорност за изборне резултате.

„Ако лоше прођемо наравно да ћете да ме смените, али у том случају и вас треба сменити јер свако треба да преузме одговорност“ рекао је лидер социјалиста.

Он је рекао да се СПС противи било каквом цепању и разједињавању Србије, а да је одржавањем ГО у Новом Саду СПС желела да покаже да је Србија јединствен организам и да то што постоји аутономија не значи разбијање Србије.

Према његовим речима доказ добре страначке политике је и то што се од 2008. године до последњег Конгерса прошле године у редове странке учланило 30.000 нових чланова, а да се свака три месеца бележи прилив око 2.500 нових највише младих.

Извор: ТАНЈУГ

Категорије: Вести