Услове не прихватамо Вести

недеља 15. јануар 2012.

Председник Извршног одбора СПС Бранко Ружић о изброима и коалицијама: Освојићемо 40 мандата. Николић неће бити у прилици да условљава. Влада ДС-СНС-СПС најмање реалистична

Социјалисти ће на следећим изборима освојити око 40 мандата и биће део нове владе. Томислав Николић не може да поставља услове СПС. Особине које има Дачић идеалне су за човека који треба да води владу, а предизборна коалиција са ПУПС и Палмом је тим који добија, па га не треба мењати.

Ово је, у интервјуу за “Новости”, изнео Бранко Ружић, председник ИО Социјалистичке партије Србије.

* Да ли ће избори бити одржани почетком маја, како то тврде владајуће странке, или, можда, раније?

– Охрабрује што је Влада Србије, после дуже времена, издржала пун мандат, без обзира на проблеме кроз које је пролазила. Устав и закон јасно дефинишу крајњи рок за изборе, а то је 6. мај. Датум још није одређен, и може постојати само блага варијација у односу на крајњи рок.

* Какав резултат очекује СПС?

– Пре свега да нашу политику, социјалну одговорност, храброст и способност грађани препознају као одраз њихових интереса. Уверен сам да ће листа чији ће носећи стуб бити СПС, предвођен председником Дачићем, освојити око 40 мандата.

* Како теку преговори са ПУПС о предизборној коалицији?

– Било би политички неодговорно заменити тим који добија и доноси добробит свим категоријама становништва. Поред јасно исказане спремности Драгана Марковића Палме и ЈС да наставимо даље, искрено верујем да ће ПУПС и њиховог лидера Јована Кркобабића што се тиче учешћа на изборима опредељивати стратешка, идеолошка и програмска блискост, а не тактика.

* Томислав Николић најављује да ће позвати ПУПС да се прикључи широком покрету који ће предводити напредњаци и да ће тај покрет однети сигурну победу на изборима.

– Николић, наравно, има легитимно право да упућује демагошке предизборне апеле господи Љајићу и Кркобабићу, чиме и сам несвесно потврђује да самостално СНС са НС, ПСС и Вулиновим покретом нема шансу да освоји већину. СДП И ПУПС су програмски и идеолошки јасно профилисани, имају своју политичку самосвојност, и уверен сам да им је то идеја водиља при избору политичких партнера. “Историјске” изјаве Николића о повлачењу из политике уколико не дође на власт више су знак слабости него искрене спремности за тако нешто.

* Ипак, ако напредњаци победе и буду у прилици да формирају власт, да ли бисте с њима у владу? Николић, као услов, тражи да се већ сада “одрекнете” ДС.

– Сматрам да Николић није, нити ће на било који начин бити у прилици да поставља предуслове СПС. Социјалисти и ДС, председници Дачић и Тадић, у претходне четири године учинили су нешто што је било незамисливо претходне две деценије. То, с почетка често оспоравано, техничко партнерство, прерасло је у стратешко, с видним резултатима. Грађани ће одлучити о томе ко ће појединачно однети праву или Пирову победу, а коалициони капацитет и политичка аритметика одређују ко ће бити у прилици да формира владу.

* Да ли је могућа влада ДС-СНС-СПС, како је то недавно најавио ваш страначки колега Душан Бајатовић?

– Влада ДС-СНС-СПС је у овом тренутку најмање реалистична хипотеза. Иначе, узимајући у обзир амбијент у коме се налазимо, интерес грађана је да коалиција предвођена СПС још јаче утиче на изградњу Србије. Грађани ће то и рећи на изборима. Ми ћемо бити мотор владе која ће баштинити такав вредносни систем.

* Да ли би у неким будућим преговорима о власти социјалисти тражили место премијера?

– Визија, искуство, луцидност, храброст, ефикасност, прагматичност, одговорност… Врлине и карактеристике које би квалификовале сваког политичара за најодговорније дужности. Грађани сигурно деле мишљење да лидер таквих способности може допринети општем добру. О таквим стварима се не преговара већ се оне намећу саме по себи.

* Да ли ће Србија у марту добити статус кандидата за улазак у ЕУ уколико се не одрекне Резолуције 1244?

– Србија је, по мишљењу СПС и велике већине грађана, поодавно заслужила добијање статуса кандидата. Сматрамо да било какви нови предуслови, па и одрицање од Резолуције СБУН 1244, неће изродити било какав позитиван ефекат, већ само виши степен евроскептицизма. Доста нам је игре штапа и шаргарепе. Имамо своје достојанство, искрен однос према нашим европским партнерима, и такав однос очекујемо и са њихове стране. За танго је потребно двоје, и што пре то схвате у Бриселу, пре ће се постићи прогрес у обостраном интересу.

Извор Новости

 

Категорије: Вести