Најновије

Аутопутем у Европу Вести

Понедељак, 30. јануар 2012

Представници Владе Србије и Немачке објавили почетак четврте фазе модернизације топлана у Србији. Волфрам Мас и Милутин Мркоњић изгладили неслагања око подршке ЕУ.

Немачка већ деценију помаже модернизацију српских топлана са 100 милиона евра кредита и донација. Четврта фаза, која обухвата 18 даљинских система, вредна око 66 милиона евра, почела је данас.О томе, али и прикључењу Србије Европи, разговарали су немачки амбасадор Волфрам Мас и министар Милутин Мркоњић.

Аутопутем Београд-Суботица најбрже ћемо у Унију. За министра инфраструктуре та инвестиција је потврда да желимо у Европу, јер је, подсећа, аутопут изграђен европским парама.

После недавне изјаве да није задовољан како се Европска унија опходи према Србији, данашњи сусрет је био прилика да изглади однос с немачким амбасадором.

“Молим господина Маса да пренесе осталим дипломатама из Европе – осећање тог дана кад нисмо добили кандидатуру било је моје лично и никако не сматрам да нам Европа не помаже”, рекао је Мркоњић.

“Поменули сте аутопут одавде до Суботице. Скоро да је готов, али недостаје један мали део. Ако мислите о вашем путу ка кандидатури, закључци Савета Европске уније од 9. децембра кажу ту сте – али вам још мало недостаје”, рекао је Мас.

“Колико мало?”, упитао је Мркоњић. “Као градитељ аутопута ви знате да нећете стати док не завршите целу деоницу. Шта спречава Србију да направи последњи корак и постане кандидат”, питао је Мас?

“Ништа, биће готово”, одговорио је Мркоњић.

Од 70 одсто финансијске помоћи Европске уније, колико је уложено у српску инфраструктуру, готово трећина је из Немачке.

Осамнаест топлана сада је добило 45 милиона евра кредита код КФЊ банке, под најповољним условима. Када се заврши четврта фаза, од 57 топлана у земљи потпуно ће бити модернизоване 22.

Извор: РТС

Категорије: Вести