Најновије

Напредњаци су политички експеримент без идеја Вести

Четвртак, 2. фебруар 2012.

Београд – Социјалистичка партија Србије управо ради на састављању изборне листе и могу да кажем да смо на слатким мукама због великог броја квалитетних кандидата.

Понудићемо најбоље и то ће бити наша најквалитетнија кадровска понуда за најодговорније функције, не само у парламенту, већ и у извршној власти. Носилац листе, наравно, биће лидер коалиције и председник СПС Ивица Дачић који ће бити и наш кандидат за премијера – каже у разговору за Данас Бранко Ружић, председник Извршног одбора СПС и додаје да СПС очекује више него одличан изборни резултат. 

Хоће ли СПС у постизборним разговорима инсистирати да Дачић буде премијер?

– О томе се не преговара и тиме се не тргује. Таква могућност се намеће сама по себи.

Влајко Сенић тврди да премијери неће бити ни Томислав Николић, али ни Ивица Дачић?

– То ми више личи на Сенићев лични став и зато сматрам да то не заслужује озбиљан политички коментар.

Да ли је СПС већ одлучио са киме ће у коалицији изаћи на изборе?

– Дефинитивно је јасно да ће СПС бити темељ предизборне коалиције коју ће засигурно чинити и наши искрени партнери из ЈС. Када је реч о нашој одлуци, она је јасна, умемо, знамо и хоћемо да будемо стожер, а остали политички фактори нека одлуче шта желе. Отворени смо за искрену сарадњу.

Зашто ПУПС толико отеже са одлуком и да ли је тачно да ће се ПУПС прикључити широком покрету који ће предводити напредњаци?

– Уверен сам да је велика већина чланства ПУПС, али пре свега њиховог руководства, предвођеног Јованом Кркобабићем, у одабиру партнера, вођена програмским, идеолошким и стратешким, а не лукративним и „феничанским“ мотивима. Што се тиче „покрета“, лепо звучи, али у суштини представља терминолошку компензацију за дефицит гласова који оптерећује напредњаке.

СНС сматра да је ваша коалиција у протекле четири године „срозала“ животни стандард и „економски обесправила“ грађане?

– СНС је још увек политички експеримент чији експоненти само констатују и критикују, а када их обичан грађанин пита за алтернативу у било којој сфери друштвеног битисања, они понуде стиропор и штрајк глађу и жеђу. Надам се да ће на изборима имати шта да понуде, јер ће то бити добро за демократију у Србији.

Да ли ПУПС заиста тражи више места у извршној власти и управним одборима?

– СПС је озбиљна, државотворна партија која се не бави политичком трговином и тактичким варкама, већ стратешким заједничким именитељем око кога ћемо се окупити због добробити грађана.

Спомињете и разговор са синдикатима, али они у свом плану разговора до сада вас ни не спомињу?

– Своју оријентацију према заступању интереса радништва у Србији синдикати ће на најбољи начин показати и доказати уколико, у одабиру партнера, не буду вођени политичким интересима партија са којима претендују да сарађују или чак добију налог да сарађују.

Делите ли и ви мишљење Душана Бајатовића да би најбоље решење за Србију било када би након избора владу формирали ДС, СНС и СПС?

– У овом тренутку то је најмање реалистична опција и само једна од хипотетичких могућности.

Бајатовић тврди да СПС може да сарађује и са ЛДП?

– Наша сарадња са ЛДП је показала корисност у време трајања мандата у Београду и то ће Београђани вредновати на изборима. Верујем да је могуће изнаћи и заједнички именитељ на републичком нивоу у вези са реализацијом стратешких циљева, уколико ЛДП превазиђе, понекада беспотребну политичку ускогрудост.

Зар вам неће сметати то што Јовановић тврди да је Драган Марковић организовао порно туризам, да је Дачић безначајна личност, а ПУПС само пензоси?

– То је свакако вокабулар који се може подвести под јефтину предизборну кампању, а колико је ЛДП озбиљан и спреман партнер да преузме одговорност у пракси, показаће време пред нама.

Не смета вам ни што они траже потпуну промену политике према КиМ?

– Сходно њиховој политичкој тежини, склон сам закључку да ће они нијансирати своју политику према КиМ уколико желе да активно утичу на тај процес важан по државу.

Дачић се извинио за период деведесетих година, али да ли ће се неко извинити за хиљаде изгубљених радних места после 2.000. године?

– Сматрам да је председник Дачић преузео одговорност, направио цивилизацијски искорак и тиме поставио стандард који би требало да достигну и они који су 5. октобра у великој мери обећали илузију. Наравно, морамо се сложити, а не делити, али и памтити.

Извор: Данас

 

Категорије: Вести