Најновије

Мркоњић разговарао са руководством “Росатома” Вести

четвртак, 2. фебруар 2012.

Министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић разговарао је данас у Влади Србије са делегацијом руске државне корпорације за атомску енергију “Росатом“, о могућностима учешћа Србије у реализацији пројекта нуклеарне централе “Белене” у Бугарској.“Постоје значајне перспективе српско-руске сарадње у области нуклеарне енергије, као и наша велика заинтересованост да активно учествујемо у руско-бугарском пројекту, изградњи нуклеарне електране ‘Белане’ у Бугарској,” рекао је Мркоњић за Тањуг.

Он је указао да постоји и велика потреба за заједничком производњом лековитих изотопа у сарадњи те руске корпорације и Института за нуклеарне науке “Винча”.

Заменик генералног директора ЈП “Росатом“ Кирил Комаров нагласио је да је Русија спремна да у веома кратком року инвестира у различите пројекте у тој области, с обзиром да постоје конкретни планови, али и потреба да се на основу раније потписаног Меморандума о сарадњи са Институтом “Винча“ интензивирају и конкретизују предложени правци заједничког деловања.

“Светска реалност је да се велики инвестициони пројекти могу успешно реализовати само у партнерском односу, а Србија као наш историјски и осведочени пријатељ не сме да пропусти прилику да заузме значајну позицију. Искрено, ми Србију видимо у нашем друштву, како бисмо још квалитетније реализовали све започете послове,” казао је Комаров.

Саветник премијера Србије за енергетику Петар Шкундрић указао је да је сарадња Србије и Русије један од основа целокупног привредног развоја наше земље, нарочито у области енергетике.

“И поред тога што постоји мораторијум на изградњи нуклеарних централа у нашој земљи не постоји забрана истраживања, улагање у кадрове и развијање осталих аспеката на овом веома значајном послу и развоју коришћења нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

Видим могућност сарадње у области научних истраживања, реализације пројекта акцелератора ‘Никола Тесла’. Тај пројекат има вишеслојни значај за освајање знања у овој области, поготово што је реч о производњи радиоизотопа који имају огромну примену у дијагностици,” рекао је Шкундрић.

Он је указао да Србија има велике могућности да изгради реверзибилне хидроелектране, чију енергију могу да користе нуклеарна постројења у окружењу.

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Конузин, који је присуствовао састанку у Влади Србије, подржао је сарадњу две земље у области нуклеарне енергетике, истакавши да је то “постала стална тема у свим деловима света“.

Чланови државне корпорације “Росатом” истакли су да Србија, без обзира на законску регулативу којом је стављен мораторијум на евентуалну изградњу нуклеарних постројења, поседује довољно научног и стручног знања, висок образовани ниво и искуство.

После разговора у Влади Србије, руска четворочлана делегација радну посету наставила је обиласком Института за нуклеарне науке “Винча“.

Извор Крстарица

Категорије: Вести