Ружић: Илузије се не једу Вести

Председник Извршног одбора СПС Бранко Ружић о кампањи, коалицијама, председничким изборима: Без предизборних бајки. Србија се не може поделити на две странке.

Бранко Ружић - Председник Извршног одбора Главног Одбора СПС
Бранко Ружић - Председник Извршног одбора Главног Одбора СПС

Наша кампања неће бити “бајка за лаку ноћ” нити “бенседин”. Афирмисаћемо оно што смо у пракси доказали да умемо да урадимо када за нешто преузмемо одговорност. Даћемо пројекцију Србије у следећем периоду, и врло јасним речником ћемо грађанима говорити оно што највише цене, а то је истина.

Бранко Ружић, председник Извршног одбора СПС, овако, за “Новости”, објашњава како ће се његова партија обраћати грађанима Србије у намери да их убеди да гласају за социјалисте.

* На чему СПС темељи оптимизам да ће освојити дупло више гласова него на претходним изборима?

– Очекујемо одличан резултат јер су грађани сити рејтинга, формирања јавног мњења, хвалоспева, спиновања и живота пуног илузија. Ове изборе ће илузионисти и мађионичари изгубити, јер се илузија не једе, не доноси радна места, не сузбија криминал, не уништава корупцију и не гради километре ауто-путева.

* Противите се томе да сада буду расписани и председнички избори…

– Никада нисмо рекли да смо “за” или “против”. Указујемо само на примере из не тако давне политичке историје и инсистирамо на томе да, уколико таква идеја постоји, она мора бити одраз политички одговорне одлуке која је већ морала бити позната, како би сви учесници у изборној утакмици играли по једнаким правилима. А да ли ће их бити или не – то је превасходно питање за ДС. У интересу је грађана и јавности Србије, и у складу са демократским начелима, да ту енигму разреше они који су је произвели.

* Али СПС је већ обелоданио и име кандидата за председника Србије…

– Помало вређа интелигенцију просечног бирача да се судбина тих избора сагледава кроз призму пројекција политичких аналитичара, рејтинга и потенцијалних бенефиција или губитака двеју странака које себе сматрају “великим”. Најбољи председнички кандидат на председничким изборима, када год били, јесте председник Дачић. Такође, Устав је јасан, и председница Скупштине једина је овлашћена да их распише у складу са законским роковима, а не у складу са нечијим ускопартијским интересима.

* Да ли оштра реторика из врха ваше странке према ДС, поводом председничких избора, може да угрози стратешко партнерство са демократама?

– Избори су расписани, ми идемо на победу, наша реторика је искључиво базирана на јасној дистинкцији шта је политички одговорно а шта не, шта је истина а шта лаж. Стратешко партнерство не значи и губљење политичког идентитета, нити да је СПС било чији прирепак. Наши пријатељи из ДС, али и из других партија, то врло добро знају и умеју то да цене.

* Демократска странка се отворено изјаснила с ким неће у постизборну коалицију. Са којим странкама СПС не би могао у будућу владу?

– Било би крајње претенциозно, па чак и неодговорно, бавити се спекулацијама и хипотезама. Коалиција “Ивица Дачић – СПС – ПУПС – ЈС” формирана је на програмској, идеолошкој блискости, и на основу те блискости и наших циљева ћемо и разговарати након избора с потенцијалним партнерима.

* Да ли је могућа коалиција напредњака и социјалиста?

– Основни критеријум за сарадњу с нама јесте залагање за национално достојанствену, социјално праведну, економски развијену, европску Србију. Ко је на тај начин профилисан, има искрен приступ и у пракси баштини такав вредносни систем, може бити наш партнер. Уосталом, грађани су ту да препознају ко се за шта залаже у кампањи, а којим путем ће да крене након избора, и да ли уопште поседује кадровски потенцијал за грандиозна обећања.

* Постоји ли могућност да, упркос изјавама које стално слушамо, ДС и СНС направе велику коалицију и да мале странке оставе ван игре?

– То је питање за те две такозване велике странке. СПС никада није била “мала” странка нити ће то икада бити, а Србија је много велика са свим својим специфичностима, осећањем за правду и једнакост, да би је могли механички обухватити они који о томе маштају. У Србији, једноставно, није могућ двопартијски систем.

* Из врха ДС стиже предлог да се законски регулише да руководства јавних предузећа не могу бити бирана по партијском диктату. Да ли је то за СПС прихватљиво?

– Уколико је то предлог системског решења, а не плагијат политичког памфлета Млађана Динкића, и предизборни гаф, спремни смо да на ту иницијативу позитивно одговоримо. Наравно, важно је да припадност било којој политичкој опцији не буде аутоматски и дисквалификатив ако се ради о стручном појединцу.

Извор: Новости

Категорије: Вести