Идемо на победу Вести

среда, 21. март 2012.

Хоћемо да победимо да би Србија имала чврсту руку, дисциплину, ред и рад као врховне вредности и била социјално праведна, економски развијена, национално достојанствена и Србија европских вредности

Кампања коалиције СПС-ПУПС-ЈС биће базирана на афирмацији онога што смо урадили и за шта смо у протекле четири године преузели одговорност. Не желимо да дајемо шарене лаже и нудимо бајке грађанима, већ да направимо јасну разлику између онога што је манипулација и онога што је истина.

Важно је да дамо јасан и разумљив излаз из проблема које сваки просечан грађанин осећа. Социоекономска ситуација није ружичаста и будућа влада ће имати велику обавезу да се највише позабави тим питањима, каже за Данас Бранко Ружић, председник Извршног одбора СПС, који је и шеф Изборног штаба коалиције СПС-ПУПС-ЈС.

Ивица Дачић је рекао да, ако ДС жели договор, председнички избори ће бити одржани „по договору“, а ако не жели биће када то одреди Славица Ђукић Дејановић. Даје ли СПС неке рокове за тај договор?

– Политички је неодговорно изазивати икакву енигму у политичкој јавности говорећи да су могући председнички избори, па да нису. Та одлука се практично базира на оцени политичких аналитичара и оних који спинују рејтинге и рачунају политичке и аритметичке вредности. Много је одговорније рећи да ли ћемо их имати или не. Није поента да ли чека СПС, већ до када ће чекати јавност Србије. Ми не трасирамо државну политику и не доносимо одлуке од државне важности сходно својим партијским интересима. Уколико смо ушли у изборну трку за парламентарне, покрајинске и локалне изборе, а дође до председничких, онда је то промена плана и услова под којима играмо неку утакмицу. То је неодговорно и политички некоректно.

У сваком случају, кад год да буду председнички избори, Дачић је ваш кандидат?

– Најбољи председнички кандидат, не само наш него и свих грађана, јесте Ивица Дачић.

Ко је онда премијер?

– Зависи од тога да ли ћемо имати председничке изборе.

Да ли ћете, ако 6. маја буду сви избори, дакле и председнички, премијерско место препустити ДС?

– Не желимо да разговарамо у категоријама политичке трговине. Желимо да знамо у којој трци учествујемо. Док то не знамо, прву функцију која се намеће као плод избора заузеће Дачић. Ми желимо да победимо. Не видим разлога да некоме нешто дајемо.

Да ли то значи да ћете инсистирати да Дачић буде премијер, ако ДС после избора буде зависила од вас?

– Не желимо да ико зависи од нас. Ми зависимо од грађана. Они су власни да одлуче ко ће опредељивати њихове судбине у будућности и рано је да се бавимо хипотезама док се не заврше избори.

Постоји ли неко истраживање, које би могли да објавимо, у којем СПС побеђује? Стално говорите о победи…

– Постоје истраживања такозваних великих странака ДС и СНС с јако широким дијапазоном процената. Уколико је поента да истраживањима јавног мњења и рејтинзима формирате јавно мњење, па да то буде почетна позиција за улазак у кампању, онда су ти мађионичари изборног маркетинга успели то да направе само у својим главама. У главама просечног бирача то не постоји. Своју будућу победу не базирамо на томе што је неко истраживање рекло да СПС-ПУПС-ЈС има 11 или 20 одсто гласова, него желимо да победимо да би Србија имала одговорнију власт, да би имала чврсту руку, дисциплину, ред и рад као врховне вредности, да би била социјално праведна, економски развијена, национално достојанствена и Србија европских вредности. Ако учествујете на изборима или играте утакмицу, нормално је да идете на победу, не на нерешени резултат.

Да ли би СПС с напредњацима правио владу?

– Сви ће у кампањи показати какав програм заступају. Њихов програм, рејтинзи и све што раде није утемељено у свести обичног просечног бирача. Просечан бирач има висок степен политичке зрелости и уме да процени шта је истина, а шта лаж, шта је могуће, а шта немогуће, шта је урађено, а шта не, ко је то урадио, ко не, ко има храброст, а ко је кукавица, ко је спреман да преузме одговорност, а ко не.

Извор Данас

Категорије: Вести