Дачић подигао СПС из пепела Вести

02. мај 2012.године

Б е о г р а д

ПОЛИТИКА

Аутор: Б. Бојић,Фото: Немања Панчић

 Реформатор!

Ивица Дачић данас је најпожељнији коалициони партнер. До таквог статуса дошао је решеношћу да, упркос отпору унутар странке, одмах после петооктобарских промена реорганизује СПС. У странку је довео нове људе, попут режисера Срђана Драгојевића и геј активисте Бориса Милићевића, писао нови програм…

Ivica Dačić– Захваљујући његовим тактичким потезима, СПС је преживео. Дачић се помирио са ЕУ, добио награду Нај Европљанин, прихватљив је и за Вашингтон, али задржао је добре везе везе с Москвом. На мала врата је увео странку у Коштуничину владу, а на велика врата, у сарадњи с Борисом Тадићем, у владу 2008. И 6. маја СПС ће бити једина странка владајуће коалиције која ће проћи боље него пре четири године. После Ђурђевдана његов телефон ће бити најтраженији. Чак и ако га не волите, морате му скинути капу – наводи аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

Иако је млад, Дачић је показао невероватан политички инстикт за самоодржањем и изванредан осећај за меру и ризик, који га, према речима Вукадиновића, до сада нису изневерили.

– Он мири ватру и воду, стално игра на ивици ножа. Успео је, рецимо, да се дистанцира од Милошевића, али и да задржи део његових присталица и гласача – оцењује Вукадиновић.

Аналитичар Дејан Вук Станковић, с друге стране, каже:

– Дачићева тајна успеха је политички прагматизам, вешта реторика и способност да се прилагоди политичким приликама. Вешт је играч, политички талентован, тешко га је поразити.

Дачић се показао као кооперативан сарадник, за разлику од Динкића, и у ДС га виде као најблискијег партнера у будућој влади.

– Показао се као солидан партнер. Биће први с ким ћемо причати о формирању владе и очекујемо да ћемо поново добро сарађивати – наводе у ДС.
Ђукић Дејановић: Ивица никад не греши

Потпредседница СПС Славица Ђукић Дејановић одаје признање Дачићу што је после 2000. дигао странку из пепела.

– Никад не греши и тада је проценио да СПС прети опасност да нестане. Мудро је изабрао сараднике и елиминисао, али не на болан и груб начин. Спој је људске топлоте и одлучности и у странци га волимо, али и уважавамо. Мекан је колико су топле његове плаве очи, али истовремено је децидан и јасан. Није сујетан, највише државне функције поверио је жени – хвали свог лидера Ђукић Дејановић.

Курир

Категорије: Вести