Đukić Dejanović: Hoćemo više resora Vesti

sreda, 16. maj 2012.

KOALICIJA oko socijalista dobila je veće poverenje građana nego na prethodnim izborima, pa očekujemo odgovornost za više resora u Vladi. Lider SPS Ivica Dačić je veoma kvalitetno rešenje za novog premijera Srbije. U novoj Vladi su sigurni DS, SPS i manjine, a videćemo ko će zauzeti preostala mesta.slavica đukić dejanović

Ovu prognozu za formiranje Vlade za “Novosti” daje predsednica parlamenta i v. d. predsednika države Slavica Đukić Dejanović.

* Znači li to da je Dačić novi premijer?

– Smatramo da je Dačić najbolji. Ali, moguće je da to bude i neko drugi, neko iz DS.

* Spekuliše se da DS “gura” LDP, a vi URS? Ko će pobediti?

– U novoj vladi će sedeti DS, SPS i manjine. Razgovaraće se sa strankama koje žele da prihvate temelje te Vlade. Niti guramo URS, niti odbacujemo LDP. Lideri stranaka koalicije SPS-PUPS-JS Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković imali su sastanak sa Borisom Tadićem i dogovoreno je da se o Vladi više govori posle drugog kruga predsedničkih izbora.

* Šta bi bio donji prag SPS ako u Vladu uđe LDP, s obzirom na njihov stav da je RS genocidna tvorevina i da u EU treba ići i po cenu Kosova?

– Ivica Dačić je vrlo konkretno razgovarao o tome šta ne možemo prihvatiti. Program Vlade ne sme biti takav da se RS tretira kao genocidna tvorevina, jer je ona komponenta BiH, a mi garant Dejtonskog sporazuma. Oko Kosova imamo jasnu državnu politiku da nikada nećemo priznati nezavisnost. Zagovornici smo razgraničenja.

* Da li to znači da ne možete u Vladu sa LDP, ako ne prihvate ove principe?

– O Kosovu i RS moraće da se vode razgovori. Moraće da se dogovori nacionalna politika i postigne saglasnost oko ciljeva. Ne možemo sedeti u Vladi ako nije jedinstvena.

* Može li neka partija iz opozicije uskočiti u većinu? Na primer, NS?

– Ne isključujem mogućnost da iz koalicije oko Tomislava Nikolića ima poslanika i stranaka koje ne razmišljaju kao on.

* Koliko mesta u Vladi SPS očekuje? Koje resore želite?

– Ne znam koliko resora ni ministara, jer to zavisi kolika će biti Vlada. Personalno, nemamo opterećenja. Najkvalitetniji među nama je Ivica Dačić, koji ima znanja da procenjuje i dodeljuje nam zaduženja.

* Da li ćete vi biti novi ministar zdravlja?

– Ako bude procene da to treba da budem, moraću da razmislim šta mogu da uradim u tom resoru. Ali, šta god da budem: lekar, ostanem u Skupštini ili odem u Vladu, daću sve od sebe da budem najbolja.

* Kako komentarišete priče o izbornoj krađi?

– Očigledno je da nije bilo krađe volje građana. Činjenica je da institucije rade kako treba. Ako je neko napravio krivično delo, a mislim na one koji su uzimali džakove sa listićima, moraće da odgovara.

* Novi sastav parlamenta je drugačiji od saziva koji ste vi vodili, nema radikala, ima više žena…

– Raduje me što će biti više žena. Nema stranaka koje narod nije hteo. Stereotipno i tvrdo uverenje koje su negovali, a život ide, radikalima nije donelo glasove.

* Kada će biti sednica nove Skupštine?

– Poslednji dan je 8. jun. Posle drugog kruga predsedničkih izbora znaće se kada će sednica biti.

* Još svega nekoliko dana ste predsednica parlamenta i Srbije…

– Na mestu predsednika države doprinela sam da sve institucije funkcionišu i u izbornom ciklusu.

TOMA JE MOJ ŠUMADINAC, ALI BORIS JE BOLJI ZA PREDSEDNIKA

* U DRUGOM krugu predsedničkih izbora podržali ste kandidata DS Borisa Tadića…

– Podržali smo ga zbog našeg programa, jer se programi socijaldemokratske opcije mogu bolje ostvariti sa predsednikom ovakvih uverenja.

* Zašto ne biste voleli da Nikolić pobedi?

– Ne govorim sa aspekta emocija, jer je gospodin Nikolić moj Šumadinac. Ali, Tadić je dokazao zrelost. SPS očekuje da je realizacija našeg programa više moguća u saradnji sa Borisom, nego sa Tomislavom.

* A ukoliko Nikolić pobedi?

– Uvažićemo volju naroda i Nikolića kao predsednika.

Izvor: Novosti

Kategorije: Vesti