Zaslužujem da budem ministar i u novoj vladi Vesti

sreda, 16. maj 2012.

Dobar rezultat Socijalistčke partije Srbije i Ivice Dačića na proteklim izborima nije slučajan. To je rezultat dobrog rada ministara iz SPS u vladi i naših članova na drugim rukovodećim mestima u državi, što je narod uočio i odlučio kako je odlučio. Zbog toga očekujem da će se taj rezultat preslikati i na sastav budućih državnih organa, pa i Vlade Srbije – kaže za Danas Milutin Mrkonjić, potpredsednik SPS, odgovarajući na naše pitanje kojim brojem ministarstava u novoj vladi bi socijalisti bili zadovoljni.

Mrkonjić, međutim, nije želeo da odgovori za koja ministarstva je SPS zainteresovan i da li je tačno da će oni ubuduće biti zaduženi za resor zdravlja, na čijem čelu bi bila Slavica Đukić Dejanović. Ostali smo i bez odgovora na dilemu da li je lider LDP Čedomir Jovanović prihvatljiv za socijaliste kao mogući šef diplomatije.

U izbornoj noći kandidovali ste predsednika SPS za mesto premijera. Da li ostajete pri tom stavu ili ima mesta za nove dogovore?

– O sastavu nove vlade razgovaraće se posle 20. maja i izbora šefa države. To je dogovor Tadića i Dačića i to treba poštovati. Što se novog predsednika vlade tiče, naravno da ostaje naš predlog da to bude Ivica Dačić.

Šta Dačića kandiduje za to mesto, što drugi nemaju?

– Dačić ima sve ono što podrazumeva dobrog, talentovanog političara: političko obrazovanje, relativno je mlad, a izuzetno iskusan, odličan organizator, komunikativan, vešt da opstane i kada je najteže, hrabar da i najteže stvari kaže, a istovremeno mudar da ono što treba i prećuti.

Ukoliko DS bude dala premijera, ko će vam biti najprihvatljiviji od političara koji se pominju u javnosti?

– Svi oni bi mogli da budu dobri predsednici vlade, ali kandidat SPS je Dačić.

Da li je možda sazrelo vreme da Srbija dobije ženu za premijera?

– Vaše pitanje sugeriše neravnopravnost žena u konkurenciji za najviša mesta u državi. Valjda smo to odavno prevazišli. Zar profesor dr Slavica Đukić Dejanović nije ozbiljan kandidat za jednu od tih najviših funkcija u državi. Bili ste svedoci kako je sjajno vodila Skupštinu Srbije poslednjih godina.

Da li ste vi i dalje zainteresovani da nastavite rad u Ministarstvu infrastrukture?

– Očekujem još jedan mandat u vladi, jer osećam i ličnu, profesionalnu i političku obavezu da nastavim i dovršim niz velikih poslova koje smo započeli. Uvek sam govorio da je za velike infrastrukturne poduhvate malo jedan mandat, da je to posao koji treba raditi nekoliko godina u kontinuitetu i sada imamo priliku da to i ostvarimo. Što se mene lično tiče, kada kažem da treba da ostanem na čelu Ministarstva za infrastrukturu, to nije zato što sam valjda željan neke vlasti, već zato što znam šta sam uradio i šta sve još treba da uradim u interesu Srbije. Dali ste mi priliku da to kažem, pa sam je iskoristio.

Da li će nova vlada imati manji broj ministarstava?

– I o tome ćemo posle izbora predsednika Republike.

Da li su u ovako osiromašenoj Srbiji potrebni državni sekretari kao predstavnici stranaka, ili njih treba zameniti stručnim kadrovima?

– Ljude koje sam zatekao u Ministarstvu infrastrukture kada je naša koalicija došla na vlast nisam menjao, pa ni pomoćnike ministra koje je postavila ranija vlada. I tada i sada sam protiv partijskih feuda, zalažem se da poslove vode najstručniji ljudi, a iz koje su partije i kako ih na poslu titulišemo manje je značajno.

Koja stranka je za socijaliste prihvatljivija u novoj vladi – LDP ili URS?

– Obe, jedna od njih, ili nijedna, o tome će se odlučivati posle sledeće nedelje.

Možete li preći preko izjave Čedomira Jovanovića da je Republika Srpska nastala na genocidu?

– Nemojte da me terate da razgovaramo o pitanjima koja su u isključivoj kompetenciji koalicionih partnera u budućoj vladi.

Kako komentarišete to što su neki bivši socijalisti, poput Tomice Milenkovića, Zorana Bingulca i drugih podržali Tomislava Nikolića?

– Kao bivši socijalisti, kako kažete, mogu da podržavaju koga hoće. Ne mogu ni da razumem šta to znači „bivši socijalista“. Sigurno ne znači i „pravi socijalista“. Kako to može danas jedno, sutra drugo, danas levo, sutra desno.

Kako komentarišete optužbe SNS da su protekli izbori pokradeni?

– Dobro je što je država pokazala snagu da to zadrži u okvirima legalno izabranih institucija sistema i neutralnih posmatrača iz sveta.

Izvor: Danas

Kategorije: Vesti