Napad u Dobrosinu pucanj u zajednički život Vesti

petak, 18. maj 2012.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je napad na policijsko odelenje Dobrosin policijske stanice u Bujanovcu pucanj u zajednički život i zatražio reakciju međunarodne zajednice i međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji.

“Ovo je primer draštičnog krašenja svih sporazuma sa međunarodnom zajednicom vezanih za administrativnu liniju. Očekujem da međunarodne snage na KiM reaguju i lično sam insistrao da zajedno pokušamo da pronađemo tragove koji bi uputili na izvršioce”, rekao je Dačić povodom napada koji se dogodio prošle noći nedaleko od administrativne granice na poručuju sela Stublin u opštini Gnjilane.

U napadu niko nije povređen, a s obzirom da su se u policijskom objektu u Dobrosinu nalazila četiri policijska službenika, dva srpske i dva albanske nacionalnosti, Dačić je ocenio da ovo nije bio samo napad na policiju Srbije, već “pucanj u zajednički život”.

Dačić je rekao da očekuje da pripadnici međununarodne zajednice reaguju, kao što su, kako je podsetio, “žestoko reagovali” kada su uhapšeni pripadnici kosovske policijske službe (KPS) koji su prešli administativnu liniju.

On je takođe insitrirao na prisutnosti multietničkih policijskih snaga na tom područuju.

“Zajednički interes nam je mir i bezbednost. Želimo da što više Albanca učestvuje u policijskoj službi na toj teritoriji. Intencija nam je multietnička policija i zbog borbe protiv organizovanog kriminala”, kazao je Dačić.

Ministar je poručio da se intenzivno radi na pronalaženju tragova koji će ukazati na počinioce ovog dela, i naveo da smatra očiglednim da je reč o onima koji nisu želeli “samo da ispale po koji hitac”, već da je “cilj bio da se likvidiraju policijski službenici koje je samo sreća spasla”.

“Očigledno je da nije reč o amaterima, već o iskusnim i obučavanim osobama”, ocenio je Dačić.

Takođe, dodao je, opravdana je sumnja da je cilj napada bio pokušaj izazivanja destabilizacije bezbednosne situacije u ovom delu Srbije.

“Maksimalnu pažnju moramo da usmerimo ka svakom eventualnom narednom pokušaju ovakve vrste destabilizacije”, rekao je Dacicć koji je ponovio da i predstavnici međunaordne zajednice na KiM moraju da obave svoj deo posla, jer je njima lakše da obave uviđaj sa druge strane administrativne linije.

“Uveren sam da ćemo zajedničkim snagama doći do podataka i jasnih činjenica o čemu se i o kome tačno radi”, rekao je Dačić i dodao da će se raditi na poboljšanju uslova u kojima policija obavlja družnosti na tom područuju.

Problem predstavlja, naglasio je, što se svaki rad na poboljšanju uslova može tumačiti kao pokušaj Srbije da pravi neke granične jedinice.

“U svakom slučaju, policija treba da odgovori na svaki napad, da zašitti sebe, živote svojih ljudi”, kazao je Dačić.

On smatra da sporazum sa međunarodnom zajednicom ne funkcioniše dobro i da ga je Srbija prihvatila, kako je rekao, uglavnom “jer nismo imali druge”.

“Kakvi su to sporazumi koji su uvek na strani Albanaca i ne štite dovoljno Srbe”, rezigirano je upitao Dačić.

Dačić je policijski punkt u Dobrosinu obišao sa saradnicima, direktorom policije Miloradom Veljovićem, komandatnom Žandarmerije Bratislavom Dikićem, a razgovarao je i sa policajcima koji su te noći napadnuti.

Neposredno uoči dolaska ministra Dačića napadnuti punkt obišla je mešovita komisija u kojoj su pored pripadnika srpske vojske i policije bili i predstavnici Kfora i Euleksa.

Napad na punkt u Dobrosinu je treći napad na taj punkt u periodu od 1999. godine.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Vesti