Dačić: Nismo dobili nikakav predlog o formiranju vlade Vesti

utorak, 22. maj 2012.

Koalicija SPS-PUPS-JS ni sa kim nije postigla bilo kakav dogovor o parlamentarnoj većini, jer ni od jedne stranke nije dobila predlog o formiranju vlade, izjavio je predsednik SPS Ivica Dačić i poručio da ta koalicija neće učestvovati u postizbornoj reviziji sopstvenog rezultata na opštim izborima.

„Nikakvi dogovori nisu postignuti ni sa kim, ni o parlamentarnoj većini, niti o personalnim pitanjima, jer niti je DS, niti SNS ili bilo koja druga stranka uputila našoj koaliciji bilo kakav predlog o formiranju vlade Srbije”, rekao je Dačić Tanjugu.

„Više puta sam izjavljivao, i pre i posle izbora, da je za našu koaliciju najbitnije pitanje – ko ulazi u vladu i koja je politika te vlade. Za sada ne postoji bilo koji predlog koji bi bio prihvatljiv za našu koaliciju”, istakao je Dačić.

On je podsetio da je, takođe, više puta isticao svoje protivljenje održavanju prevremenih predsedničkih izbora, istovremeno sa parlamentarnim, u uverenju da to može dovesti do političke nestabilnosti u zemlji.

„Zato se zalažem za dogovor o što skorijem konstituisanju novoizabranih organa vlasti i za nastavak razgovora o formiranju vlade”, naglasio je lider SPS.

On je konstatovao da je Srbija još daleko od formiranja vlade, imajući u vidu rezultate predsedničkih i parlamentarnih izbora i činjenicu da dve najveće stranke jesu osvojile najviše glasova, ali ne dovoljno za formiranje vlade bez koalicije, kao i da još nisu donele konačnu odluku o tome ko sve treba da čini parlamentarnu većinu.

„Jedno je sigurno – naša koalicija SPS- PUPS- JS je jedina dobila više nego duplo veći broj glasova i mandata u odnosu na prethodne izbore i neće učestvovati u postizbornoj reviziji svog izbornog rezultata”, naglasio je Dačić.

On je dodao da se taj rezultat mora poštovati, kao što koalicija oko socijalista uvažava druge političke aktere.

„Mi smo spremni da doprinesemo političkoj stabilnosti Srbije, čak i ako to znači naš odlazak u opoziciju”, poručio je Dačić.

„Ali, želim da javnost jasno zna da, osim načelnog dogovora sa Borisom Tadićem i njegovom koalcijom pre drugog kruga izbora ( 8. maja) o zajedničkom radu na formiranju parlamentarne većine, nikakvih daljih konkretnih razgovora nije bilo na tu temu”, zaključio je Dačić.

Izvor: Tanjug – Politika

Kategorije: Vesti