Најновије

ГОВОР ИВИЦЕ ДАЧИЋА НА СЕДНИЦИ ГО СПС Вести

недеља, 27. мај 2012

Другарице и другови, даме и господо,

честитам свима одличан изборни резултат на председничким, парламентарним, локалним и покрајинским изборима у Републици Србији. Завршени су избори и Србија не сме да стане. Србија мора да иде даље. Својевремено сам указивао да је Србија једина земља у Европи у којој се истовремено одржавају избори на свим нивоима, али у нашој земљи се политика води сходно очекивањима а не сходно принципима. Зато морамо да се заложимо да следећа власт донесе законске одлука које би регулисале да се раздвоје избори у Србији. Председнички и парламентарни, локални и покрајински. Такође да се измени закон за изборе у Војводини, јер је нелогично да по том закону странка, Демократска странка, која је освојила између 20-30 %, има скоро 50% мандата. И у тим условима ми смо и у Војводини остварили одличан резултат. Када је Бајатовић на изборној конференцији рекао да обећава 100 хиљада гласова у Војводини, многи су се смејали и мислили да је то начин да он буде смењен. Ми смо у Војводини оствојили око 110- 120 хиљада гласова на различитим изборима и имамо 13 посланика од 120. У Београду смо такође освојили више од 100 хиљаде гласова и у Градској скупштини имамо 13 одборника од 110. То су изборни резултати који су омогућили да у осталим деловима Србије, у којима смо увек били бољи него у Војводини и у Београду, буду од 14-15 %, а на локалним изборима и много, много више.

Ми смо водили најјефтинију кампању, јер нисмо желели да се у време сиромаштва приказујемо људима са великим бројем спотова, плаћених термина, итд. То није било случајно, то је било намерно, јер сматрам да није вредан пажње онај који ће победити на изборима због предизборне кампање него само онај за кога народ већ унапред зна да вреди и да може да добије велики број гласова на изборима, а то смо били управо ми. Зато смо ми истински победници ових избора.

Друге две велике странке, СНС и ДС и коалиције око њих су говорили да ће створити двостраначку Србију. Увек сам говорио да је немогуће да они Србију поделе као славски колач. И то се и показало. Они су уствари изгубили изборе јер су добили много мање гласова него што су очекивали. Никада у историји Србије се није десило да две водеће странке и две водеће коалиције имају 22 или 23% гласова. Никада се није десило да са 23, 24, 25 % два кандидата иду у други круг председничких избора. Подсетићу да је Милошевић и СПС, када смо изгубили 2000. године имао је милион и 600 хиљада гласова. А они су сада у првом кругу освојили око 900 хиљада гласова. Изгубили су изборе, али ће добити функције председника и највероватније премијера Србије. Зато је наш задатак да не дозболимо њихов монопол на политичкој сцени Србије, јер ако бисмо анализирали ове изборе нису победили ни они који су били за промену свега постојећег, ни они који су били за наставак свега постојећег. Ми смо једина озбиљна нада овом народу да ће се наставити све оно што је било добро, да ће се мењати оно што је било лоше и да ће се водити једна нова политика у интересу Србије, наших народа и свих грађана.

Мајски избори у Србији су политички најзначајнији догађаји политичког поретка у Србији после 5. октобра 2000. године. Ови избори показују да је у народу потрошен скоро сав покретачки потенцијал тзв. нове демократске владе. Отворена је дубока унутрашња политичка криза. Досадашњи партијски потенцијал као демократски потенцијал је доживео ентропију и колапс. Партијске вође су поражене јер ни председник ни будући премијер нису убедљиви победници. Изборна апститенција је убедљиво исказала неповерење народа у политичке партије. Надмоћност СНС је краткотрајна и представља више израз протеста према владавини ДС него што је својим програмом позитивног карактера привукла бирача. Никакве партијске коалиције не могу да реше егзитенцијална питања Србије. Уместо велике коалиције треба да се заложимо за начелну коалицију. Србији данас не треба влада партијске већине и политичке бирократије. Србији данас треба компетентна влада. Влада стручних и поштених људи, људи знања и спремних да пожртвовано служе народу. Основна претпоставка свих развојних планова нове компетентне владе мора бити ослонац на сопствене снаге. И Европа са својом кризом, а ни други делови света не обећавају нам капитал који може да препороди нашу економију, узроковале су да је главно национално питање Србије како да покрене и усмери огроман пасиван радни потенцијал земље. Смањење бирократије и администрације је један од најсложенијих проблема са којима ће се суочавати нова влада. Морамо одлучно да започнемо изградњу правне, јефтине и ефикасне државе. У какву владу ми хоћемо? Ми хоћемо у владу која ће водити јасну политику, чији је основни мото стварање једне јаке, моћне Србије, Србије која ће успети да заштити наше националне и државне интересе у тешким временима која су пред нама. Европску унију не сматрамо као циљ, већ само као средство да наш народ живи боље.

Из разговора са представницима ЕУ могао сам веома јасно да закључим да сам био у праву свих ових година када сам говорио да ће ЕУ, односно неке земље ЕУ, наше даље европске интеграције условљавати не формалним признавањем независности КиМ, него фактичке. А то значи, нико вас неће терати да признате независност КиМ. Али, ће вам наметати одлуке које ће уствари значити да је то суверена и независна земља. Мислим да су тога свесне све политичке странке у Србији, и ДС и СНС. Ми желимо у владу која ће знати тачно где је црвена линија. Црвена линија која раздваја националне и државне интересе од политике која је спремна да жртвује националне и државне интересе због остварења неких других циљева. Са друге стране, политика око КиМ мора да буде реална и заснована на реалном животу и интересима српског народа који тамо живе. Ми робујемо прошлости у којој можемо да изгубимо и садашњост и будућност српског народа. Нико нема право да каже да моји предлози које сам истицао нису добри и нису интереси Срба на КиМ зато што је наша Коалиција освојила највећи број гласова на парламентарним изборима на Ким. Они који кажу да се Србија брани код Призрена и код Ђаковице, уствари неће да кажу да неће да бране Србију код Косовске Митровице или код Зубиног потока, Лепосавића него желе да административна линија постане нека будућа граница. Зато ми целом свету морамо да кажемо каква је наша политика. Јер ако не говоримо о томе и ово о чему данас говорим, биће само прошлост и жалићемо за тим временима. Зато, мислим да треба да напустимо концепт који имамо око КиМ који је несврсисходан. Јер када неком у свету данас кажете, у нашем Уставу пише да је Косово саставни део Србије, то у свету схватају да ви то кажете тек ради реда и да нећете ништа учинити за одбрану српског народа. Ми треба да знамо шта бранимо, шта хоћемо и то што хоћемо треба чврсто да бранимо. Ми данас не знамо ни шта хоћемо, нити да ли ћемо то да бранимо. Зато ја желим у владу која ће јасно да каже и свима у Европи и свима на Истоку или Западу шта су наши национални и државни интереси. И око Републике Српске и око српског народа који живи ван Србије у земљама насталим на простору претходне Југославије.

Многи мисле да оно што смо ми говорили у предизборној кампањи око принципа једнакости да је то било само због избора. Не. Ми желимо владу која ће као свој основни принцип имати принцип једнакости у друштву. То је уставна категорија зато што је Србија дефинисана по Уставу као правна држава и држава социјалне правде. Желимо државу која ће бити јака, која ће помагати грађанима, која ће помагати привреди. Желимо економију и еконосмки систем који ће фаворизовати развој, привредни раст истовремено са фискалном одговорношћу. Желимо државу која ће ограничити моћ финансијског сектора. Не решава се тај проблем финансијског сектора и финансијских економских моћника претњама, хапшењима, већ променом закона. Желимо социјални дијалог са синдикатима, са привредом. Борба против сиромаштва мора да буде основ рада будуће владе. Политика настављања са ригорозном штедњом је завршена у свету. Поготово политика у којој ће сиромашни штедети и даље. Том политиком стварамо да су сиромашни још сиромашнији уместо да дође до праведније расподеле друштвеног богатства. Зато наш циљ не сме да буде даље сиромашење становништва. Причу о инвестицијама, улагањима у инфраструктуру или у другим пројектима мора да прати и реално повећање плата људи у Србији. Људи у Србији раде за плату, не раде за инвестиције или за инфраструктурне пројекте. Даље стезање каиша ће довести до тога да ће наш народ доживети социјални колапс. Ја не кажем да се залажем за луксуз, напротив. Треба штедети тамо где има простора за штедњу, а то је смањивати непотребне трошкове у државној администрацији и у ван привредним делатностима, али се све мора улагати у развој. Уосталом, данас о томе прича новоизабрани француски председник Оланд, о томе данас прича амерички преседник Обама, о томе данас званично стоји у саопштењу са састанка групе Г8, односно 8 најразвијених земаља света, да се и они залажу за привредни раст, значи за развој а не само за фискалну одговорност. Ако то може у Америци и Француској ваљда може и овде у Београду, и овде у Србији. Крај неолиберализма у Србији.

Ако неко хоће са нама на тим принципима ту смо. Ако неко неће и жели да остварује своју политику на штету обичног грађана, ми нисмо спремни да будемо привезак да би неко владао у наше име. То су принципи. Ми не тражимо фотеље, не тражимо функције. Неко намерно жели да створи атмосферу да се стоји у преговорима око владе због тога што ми нешто уцењујемо. Тачно је, уцењујемо, али овим принципима које сам навео, а не фотељама и директорским местима. Уосталом, за то нам је дао мандат народ на изборима. Освојили смо више од 560 хиљада гласова, остварили смо најбољи резултат после 5.октобра 2000. године и не можемо да преваримо народ тиме што смо једно причали у кампањи а друго када дођемо на власт. Ми нисмо у изборној кампањи говорили да бисмо лагали народ, него да бисмо остварили оно шта смо им причали. Немамо довољно да будемо водећа полиитчка странка и коалиција. Нисмо добили довољно за сада. Али, ми се не боримо да будемо лидери у будућности него да што више намећемо ове политичке ставове у садашњости. Говорио сам многе ствари – да треба изједначити жене и мушкарце, по платама, говорио сам да је непоштено и лицемерно залагати се за права хомосексуалаца, а трпети то да жене имају 10% мању плату од мушкараца само зато што су жене, а на су истом радном месту и са истим квалификацијама.

Говорили смо о младима и о омогућавању једног социјалног договора о томе како да млади што пре остваре своју жељу да дођу до посла а да пензионери што пре оду са посла. Говорили смо о пензијама. Пензије нису трошак за ову државу. То је нешто што је зарађено. Ако се пензионерима смањују пензије, то ће бити пљачкање њих, јер су они то већ уложили у ову државу онда када су одвајали доприносе и порезе у време када су радили. Желим да истакнем да наша Коалиција је потпуно спремна да се власт што пре конституише на свим нивоима, да желимо политичку стабилност, ми смо државотворна партија. Може да има 100 партија у Србији, али Србија је само једна. Зато је потребна политичка стабилност, потребни су договори. Договори нису везани само за формирање власти него и за вођење политике. Потпуно се у Србији погрешно употребља термин кохабитације па се под кохабитацијом сматра да сада мора да се направи нека велика коалиција. Избором Томислава Николића за председника Србије једна политичка опција је добила један део гране извршне власти, освојила је. Заслужено. Ја му честитам. С друге стране, ко ће имати друге део извршне власти у лику Владе РС, уколико то буде друга политичка опција, нормално је да ће те две, Влада Србије и председник Србије сарађивати у националном и државном интересу – и то је кохабитација. Што се нас тиче, ми ћемо наставити разговоре које смо започели са ДС. Ми смо се између два круга договорили да покушамо да формирамо парламентарну већину. Нећемо у власт по сваку цену.

Имајући у виду све оно што сам рекао, колико су гласова освојиле те две странке, никаква њихова коалиција неће бити велика. Јер нема велике коалиције без СПС-ПУПС -ЈС. Она се прави само у условима ако постоји парламентарна криза. Значи, за нас је редослед потеза потпуно јасан и ми не тргујемо и не разговарамо пре подне са једнима а поподне са другима. Ми разговарамо са политичким факторима о односима у Србији и политици у Србији, а не сада о дељењу функција и фотеља. За нас је редослед потпуно јасан. ДС и њена коалиција као највећа у овом делу политчке сцене треба да има премијера и треба да води ове разговоре, да руководи разговорима и да покуша да направи парламентарну већину. Те разговоре ћемо наставити сутра. Ако та већина није могућа онда ДС то треба да нам саопшти. У тим условима онда ће се сигурно тражити парламентарна већина, у њиховим међусобним договорима или у договорима са другим блоком. Ако и ту нема парламентарне већине онда је тек могуће разговарати о могућој коалицији три највећа блока у Србији. Зато, хајде да покренемо читав тај процес. Ми смо спремни и мислим да немамо много времена за чекање зато што Србија нема времена за чекање. Чак и празан простор отвара могућност за разне манипулације и калкулације. Желим вама јасно да кажем да ми ништа нећемо радити иза леђа јавности. Јавно смо се определили да покушамо да направимо већину са ДС. На ДС је да те разговоре води и координира. Што се тиче нас, ми смо спремни у интересу политичке стабилности да сарађујемо са странкама које су освојиле више од нас. Наравно, спремни смо и да сарађујемо са странкама које су освојиле мање од нас, зато што нам је ситуација слична јер морамо да се боримо против монопола ове две странке. И зато мислим да, што се нас тиче, никаквих дилема на политичкој сцени Србије нема. Избори су завршени, на основу изборних резултата се прави нови политички костур у Србији и нова конструкција. Ми сигурно нећемо дозволити да било ко неким постизборним ревизијама покуша да умањи величину нашег изборног резултата. Ми смо једини који смо удвостучили број и више него дупло имамо посланика. Од 20 на 44. Имали смо 310 хиљада гласова, сада имамо 560 хиљада гласова. То треба да имају на уму и они који су добили сада тренутно више од нас. И, такође, треба да имају на уму да није циљ власт по сваку цену. Циљ нам је Србија по сваку цену.

Када је реч о резултатима избора, дозволите ми само да кажем да по оним резултатима које ја имам, најбољи округ у Србији јесте, ако гледамо председничке и парламентарне, а не локалне, пошто је то сада компликованија статистика, најбољи округ је Пчињски округ у Србији. Освојили смо 22, 86% за преседника, 23,72% за народне посланике. И ја им честитам. Други округ је Браничевски. Освојили смо 23,01% за посланике и 22,68% за председника. Трећи је Поморавски, 21,94% и 20,24%. Наравно, следе и ови остали. На наредној седници анализираћемо све ове изборне резултате. Када је реч о општинама најбољи резултат на свим изборима остварили смо у Сурдулици. У Сурдулици смо освојили 45% на парламентарним, 44% на председничким и 67% на локалним изборима. Честитам им на резултатима. У Сурдулици смо добили 27 одборника од 35. Е то је велика коалиција. Други резултат је Јагодина, 36% и 32 % за парламент и за председника, и такође више од 60- 61% за локалне органе власти. Ту такође имамо са нашим коалиционим партнерима апсолутну већину. Затим су ту Петровац на Млави, Гаџин Хан, Љубовија, Жагубица, Бела Паланка, и Мерошина, али оно што је за нас, такође веома важно је да је велики и значајан број великих градова остварио добре резултате. Најбољи резултат у великом граду, када је реч о парламентарним изборима остварили смо у Јагодини, у Врању, Крушевцу, Пожаревцу и дозволите ми да на крају кажем, да што се тиче СПС, нама после овог изборног резултата и после ових избора следи процес даљег јачања. Не смемо да будемо самозадовољни овим резултатом зато што због консталације политичких односа могуће је да ће на крају две странке, које су и коалиције, и које су освојиле много мање него што су хтеле, имати најважније функције у држави. Ми морамо да наставимо са реформама, да наставимо са променама и у програму, и у кадровима, да асимилирамо многе нове људе који су по први пут гласали за нашу Коалицију и за нашу Партију. Рећи ћу да су се у последње три-четири године, 32 хиљада људи учланили у Партију због тога што верују у нас и у наш Програм. Прво сам хтео да направим анализу да су млади до 40 година, па сам се сетио да ја имам 46 па хајде онда да мало повећамо ту границу до 50. Од укупног броја нових чланова, сигурно је негде 60- 70% оних који су млађи од 50 година, а да не говорим о томе да је млађих од 30 година око 32%. То је за нас велики подстрек да наставимо даље и велики знак да смо у праву када водимо овакву политику са којом смо изашли на изборе.

Ви знате да сам ја рекао да желим да афирмишемо оне који су постигли добар резултат. И, с друге стране, постоје неке општине, постоје ја мислим три општине у Србији где смо остварили бољи резултат него у 2008.године. Желим да вам кажем потпуно отворено да су ови избори били тест, не само за мене, него и за свакога од вас. Ко је тај испит положио, иде даље, ко није положио нека се повуче у ред иза. У сваком случају, тамо где смо остварили лоше резултате доћиће до промене руководства јер ми то морамо да радимо због оних који су гласали за нас и због народа Србије. Наша Партија мора да буде Партија победника а не да партијом владају губитници на изборима. Обећао сам онима који имају најбољи резултат, без обзира да ли имају хиљаду или 10 хиљада гласова, јер резултат је резултат, да ће имати предност после избора у даљим плановима СПС. То ће бити тема следеће седнице ГО, али дозволите ми да данас предложим да Новица Тончев и Милетић Михајловић, из две средине које су оствариле најбоље резултате, буду изабрани за чланове Председништва због остварених резултата. Остале допуне ћемо урадити након анализе свих изборних резултата.

Желео бих да се захвалим свима који су допринели овом резултату, свим активистима, младим људима, женама, да се захвалим нашим коалиционим партнерима из ПУПС-а и ЈС-а зато што се показало још једном да је ова Коалиција пун погодак. Наравно, да се захвалим и свим нашим члановима и онима који нису наши чланови, јавним личностима, који су били са нама у овој предизборној кампањи. Мислим да је то давало једну посебну драж нашим ставовима и политици који смо заступали.

Ми смо на овим изборима доказали да смо преживели најтежи период у нашој историји. Али бих желео да вас потсетим да су следеће године такође веома важне за будућност наше странке. Морамо да будемо бољи од овог што јесмо, да покрећемо у нашој Партији дијалог и расправе о многим темама које су заборављене у друштву, да дух нове политике социјализма и социјалдемократије у Западној Европи па чак и у Америци преносимо овде, у Србију. И није социјализам рођен у Русији него је рођен на Западу. Зато, борба за радничка права, борба за социјалну једнакост мора да буде нешто по чему смо препознатљиви. Ако у Француској може да постоји систем готово бесплатног образовања, ако у многим другим државама се гледа на ова питања много социјално одговорније него у Србији, онда ми сви као друштво треба да се запитамо у ком правцу иде Србија. Да не бисмо имали револуцију, социјалну револуцију, морамо да водимо политику која ће водити ка еволуцији читавог друштва и исправљању погрешних поставки на којима смо радили свих ових година, пре свега после 2000. Године, када је реч о неолибералном капитализму. Неолиберални капитализам је поражен у свету, због њега је настала једна оваква финансијска криза. Одговор на то не може да буде наставак са још жешћим неолиберализмом, за шта се залажу наши економисти и Међународни монетарни фонд, итд. Они праве шале са мојим ставовима о томе да Међународни монетарни фонд треба да иде из наше земље. Ја то не причам због њих. Могу да дођу увек, да деле савете, да причају. Али, да они данас у Србији промовишу концепт који је довео до кризе у свету, да они данас у Србији налазе плодно тле за своје теорије које су напуштене и у Америци, и у Француској, и у свим другим демократским државама, то не дозвољавам једноставно, јер то је на штету нашег народа и наше државе. Само развој привреде и повећање плата и повећање потрошње, а смањење администрације и бирократије и партократије може да буде излаз из ове економске ситуације у којој се налазимо.

Зато желим да вам кажем – остварили смо добар резултат. Али на следећим изборима циљ нам је да будемо најбољи у Србији и ми почињемо. Наш циљ је Србија 2016.године, победа СПС и наше Коалиције. Наш циљ је 2017. године да Србија има социјалисту за председника. Да бисмо то остварили морамо да останемо верни себи и свом народу и својој држави.

 

И, зато, дозволите ми на крају да завршим, како сам увек говорио у предизборној кампањи. Живела Србија!

Категорије: Вести