Девето ванредно заседање НСРС Посланичка група

МИЛЕТИЋ МИХАЈЛОВИЋ: Поштовани председавајући, господо министри, даме и господо народни посланици, дозволите ми да у кратком обраћању изнесем став СПС, заправо посланичке групе СПС, о овим споразумима који су на дневном реду.

Ми гледамо на предложене законе кроз позитивну призму и свакако ћемо, одмах да кажем на почетку, гласати за њих, јер ово поље и активност наше државе преко одређених ресора, као што је Министарство одбране, затим МУП, као и други ресори који остварују те међународне активности и контакте, на један афирмативан начин презентују политику наше земље и доприносе једној бољој интеграцији и сарадњи са светом. То је веома значајно.

Свакако да Министарство одбране са своје стране, а такође и МУП, има значајне послове на међународном плану. Готово је незамисливо да ови ресори остану зачаурени сами за себе, бавећи се проблемима који су унутар наше земље. Данас у актуелном свету тако нешто је апсолутно незамисливо.

Учешће наше земље у мировним операцијама у оквиру организације УН не нарушава политику војне неутралности, а сматрам да и премијер Ивица Дачић са једне стране, који је одговоран, на челу Владе која и води политику, спољну политику наше земље, са друге стране и као министар унутрашњих послова, са друге стране присутни први потпредседник Владе и министар одбране. Мислим да су на истом курсу поштовања претходних одлука о ономе што јесте војна неутралност. Ми као посланичка група у то уопште не сумњамо.

Исто тако, они имају широко поље грађења одређених односа који ће бити корисни за нашу државу и за све грађане Србије у својим областима. Дакле, овај споразум који овде третира односе Републике Србије и Алжира у сарадњи у области одбране, ми из посланичке групе СПС гледамо на један позитиван начин и одобравамо овакав један споразум, не сумњајући у оно што је то било у време када се он потписивао, у време претходног министра одбране господина Шутановца.

Мислим да у конкретном случају, када је реч о том споразуму или о неким другим споразумима, а конкретно и у овим споразумима, јер то је на дневном реду, ми мислимо да овим споразумима ни у чему се не нарушава она линија наше политике која је на линији одбране српских националних интереса, односно националних интереса државе Србије.

Образложење које је дао господин министар по питању закључивања овог споразума између Републике Србије и Републике Алжира даје једну добру слику о ономе што је историјат наших односа у претходном времену, али такође и даје о перспективи добрих односа и користи које ће произаћи из таквих односа кроз закључивање и одређених послова, кроз ангажовање наше наменске индустрије, наших капацитета, кроз оно што следује после. То је охрабрујуће.

Дакле, ми у тим међународним контактима када имамо, када је реч о ономе што је одбрана и ти послови око одбране, или у ономе што је полицијска сарадња, не можемо бити изоловани  од света и од односа са другим земљама, просто, не можемо бити аутистични и водити једну такву политику, плашећи се неких последица које стално имамо на уму. Наравно, треба да будемо опрезни у свему ономе, јер имамо довољно искуства, јер имамо оно што су, да тако кажем, догађаји који су нас ударили по глави у прошлом времену, али исто тако, морамо са једним оптимизмом, на један позитиван начин да гледамо у напред и да градимо добре односе који ће нас презентовати као земљу која је перспективна и способна да води једну добру међународну политику и која ће наћи своје место у тим односима.

Само бих још пар речи рекао о овом предлогу закона о потврђивању споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Молдавије о реадмисији лица која не законито бораве и протокола за спровођење споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Молдавије о реадмисији лица која незаконито бораве.

Значајно је рећи да у времену крупних транзиционих промена и процеса који су захватили, пре свега, простор југоисточне Европе, имамо повећан ниво илегалних миграција, у овом конкретном случају, из правца Републике Молдавије на територију Републике Србије, а можемо рећи и обрнуто. Мада је већи правац и већи ниво тих миграција из Републике Молдавије ка Србији, а затим преко Србије ка Западу.

Наравно да такви илегални прелази генеришу појаву трговине људима, белим робљем, проституцију, разне криминалне радње и дела итд. Наравно да то подразумева једну другачију комуникацију наше земље са конкретном земљом, као и са другим земљама Југоисточне Европе. У том смислу овај споразум који је овде потписан од Ивице Дачића као министра у то време је заправо још један у низу споразума о полицијској сарадњи са другим земљама, који је допринео на међународном плану смањења криминалитета или чак неких крупнијих појава, као што је тероризам или нека друга криминална дела.

То је веома значајно и у истој је равни са оним што је делатност Министарства одбране на другом плану.

Све у свему, да не дужим, мислим да у целини узев можемо посматрати све ове међународне споразуме који су и у претходном периоду били на једном курсу наше политике као прихватљиви и да их треба подржати.

Наравно, мислим да ми као посланичка група такође подржавамо бојазан или опомињање неких других посланичких група да увек постоји опасност да се скрене са курса оне политике која је значајна за очување националних интереса наше земље и ми наравно водимо рачуна о томе, али свакако да не можемо бити толико аутистични и да се плашимо свега и свачега и да морамо бити отворени и оптимистички окренути ономе што је позитивно са једном надом да Србија свакако кроз такве контакте, кроз такве споразуме, кроз такве односе заправо крчи пут себи ка некој бољој будућности, градећи поверење, а сигурно ће имати користи на сваком плану, економском, политичком и сваком другом.

У Дану за гласање ми ћемо ове споразуме подржати и гласати за њих. Захваљујем.

 

Категорије: Посланичка група